Autor: Kaubandus.ee • 4. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iivi Saar: hallist kardinalist tippjuhiks

9. mai varahommikul võtab Iivi Saar oma seitse asja, pakib need pappkastidesse ning astub uhkustundega kõrvalkabinetti, mille uksel veel värske värvi järgi lõhnav kiri: Iivi Saar, Selveri tegevjuht.

"Tegelikult ikka natukene hirmutab küll, et nüüd juhin mina kogu seda asja. Teiselt poolt, aga ma ju tean seda masinavärki nii hästi, kõik toimib, kõik töötab nii, et karta ei ole ju iseenesest midagi," sõnab Saar ise.

Ain Taube, kes juhtis Selveri kaubandusketti viis aastat, on läinud 9. maiks. Saar, kes vastutas enne kogu selvehallides müüdava kauba sortimendi eest ning muu seas ehitas üles kogu Selveri köögi, näeb suurt väljakutset.

"Eestis oleme me kindlasti esimesed. Mind huvitab aga Läti turg. Seal oleme me uued, me oleme väljastpoolt. Tahaks näha, mis sellest saab. Aga kaubandus on selline ala, kus miski ei käi kiirest, nii et me peame rahulikult jätkama," räägib Saar, kes ei ole Eestis kuigi tuntud juht. Ta on üks nendest hallidest kardinalidest, tänu kellele ettevõtete tippjuhid head välja paistavad, kelle pärast kutsutakse neid seminaridele oma edu saladusi avaldama.

Saar töötas Selveris ostu- ja turundusjuhina ligi kuus aastat. Ta on näinud enamiku suurte Selverite tulekut ning laienemist välisturgudele. Nüüd tuleb võtta aga teatepulk üle ning hakata oma näo ja teoga vastutama.

"Ma ei saaks öelda, et ma kardaksin seda, et minust saab avaliku elu tegelane. Ma olen ka siiani meediaga ikka suhelnud. Ma arvan et saan hakkama," sõnab Saar enesekindla naeratusega. Tõsi on aga see, kui Iivi Saare nimega mööda internetiavarusi ning andmebaase ringi tuulata, siis ega kuigi palju leia.

"Kaubandusse jõudsin lihtsalt - minu ema oli koduküla kaupluses müüja. Seal ringi askeldades sai selgeks, et see on minu eriala," räägib Saar, miks ta läks Tallinna Kaubandustehnikumi, kus temast sai toidukaupade kaubatundja.

Pärast kooli lõpetamist töötas noor Saar vanemkassapidajana Tallinnas Raua tänava nurga kaupluses (praegu saab sealt mitmesugust ekstreemspordivarustust - toim). Töötas seal mõned aastad.

"See oli hea aeg. Noored, just kooli lõpetanud tüdrukud koos tööl. Õhtuti pidutsesime ning päeval tegime tööd," räägib Saar, kelle järgmine väljakutse ootas kõigest mõned sajad meetrid kesklinna poole, Eesti Tarbijate Ühistule kuulunud Tallinna Kaubamajas.

Saar läks püüdma laojuhikohta, mille ta ka loomulikult sai. Üldiselt tundubki ta olema naisterahvas, kes enne tahab olla kindel, kas saab tööga hakkama, kui selle vastu võtab. Kaubamajas töötades pakuti talle kohta Säästumarketis.

"Vaat see oli üks huvitav töökoht. Kui Selveris on praegu umbes 33 000 eri kaubanimetust, siis omanikud ütlesid mulle, et "Iivi, Säästumarketis ei ole rohkem kraami kui 1000 nimetust". Seda numbrit saavutada oli jube raske. Aga huvitav," räägib Saar.

Naine töötas ööd ja päevad, et elimineerida liigne luksus discounter-poest. "Sain lõpuks kokku 1100 ning rohkem vähendada ei suutnud," mainib Saar naeratades.

See kõik juhtus siis esimeses Säästumarketis. Järgmistes poodides oli asi juba lihtsam, kuid sama huvitav.

"Ostujuht peab otsuseid tehes loobuma enda eelistustest. Ma ei saa visata kõrvale mingit toodet lihtsalt sellepärast, et see mulle ei meeldi. Nii ei saa. Aga kogemusega tuleb ka see nägemine ning tööajal eelistuste puudumine," kinnitab Saar.

Selveri üks omanikest, nõukogu esimees Andres Järving ütleb Saare kohta, et ta on asjade algataja ning eestvedaja. Käimalükkaja, on Järvingu jutu kokkuvõte.

Sisuliselt lõi Saar Selveri Köögi, edasi on plaan hakata looma gurmeetoitude segmenti. "Plaan on tuua müüki eksklusiivsemaid tooraineid. Et püüda praegusel ajal Stockmanni siirduvat klienti," kinnitab Saar.

Milles on aga Selveri fenomen? Näiteks kolmapäeval kella nelja paiku Järve Selveri juurde sõites pean auto poollohakalt teepervele jätma, kuna Selveri parkla on nii kummis, et ühe parklakoha eest võiks silmagi pilgutamata poole palgast küsida.

Saar arvab, et fenomeni taga on kodulähedus ning hubane ja lapselik suhtumine. "Meil on ju ka kirjapilt ja värvid sellised rõõmsad ning lapselikud," sõnab Saar.

Kas Saarest saab Selverile hea juht? Sõbranna ja koolitaja Aira Tammemäe vastab üheselt: "Absoluutselt!"

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700