Autor: Kaubandus.ee • 10. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia ja Põhivõrk võivad lahutusest pääseda

Eesti väiksemate elektritootjate unistus Põhivõrgu ja Eesti Energia lahutusest on purunemas, sest Euroopa energeetikaministrid on andnud elektri tootjale ja tarnijale võimaluse rahulikult käsikäes edasi käia.

Reedel Luxembourgis toimunud energeetikaministriteministrite nõukogus poogitigi kuus tundi kestnud lõunal kindla lõikusplaani kõrvale kaks lisavarianti, mis energiafirma asetamist operatsioonilauale enam ei nõua.

Praeguse seisuga ongi Eestil võimalus Põhivõrgu eraldamise asemel seda ka mitte teha, sel juhul tuleks tagada ettevõtte sõltumatus kas kontrolliva bürokraatliku süsteemihalduri loomise või põhivõrgule lisatingimuste kehtestamise abil. Mõlemal juhul jääks Põhivõrk endiselt Eesti Energiale. Konkureerivates elektritootjates see uudis rõõmu ei tekita.

"Ega ta nüüd mõistlik ei tundu," oskas kommenteerida Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kontrollivad mehhanismid sõltumatuse probleemi ei lahendaks, sest ühe tootja omandisse jääks ikkagi ka ülekandevõrk, millest kõik teised sõltuksid.

Veel mõni kuud tagasi, mil Eesti energiamonopoli tükeldamine paistis ainsa lahendusena, väljendas ka Eesti Energia endine nõukogu esimees ja praegu Väo elektrijaama ehitav Urmas Sõõrumaa Äripäeva artiklis "Eesti energiamonopoli ootab lõikus" oma rõõmu sõltumatu elektrituru tekke üle.

Põhivõrgu juhatuse esimees Lembit Vali, kes varem oli samuti kindel Eesti energiahiiu üksuste eraldamise vajalikkuses, ei näinud enam vahet, kelle alluvuses ettevõte töötab.

Eesti Energia seiskoht kõnealuse teema suhtes jääb siin kajastamata, sest juhatuse koosoleku tõttu polnud keegi eile kommentaariks kättesaadav.

Kuigi ELi tasemel tehtud muudatus pole veel kivisse raiutud, eeldatakse, et sellekohane direktiiv võetakse vastu 2008. aasta jooksul.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757