Autor: Kaubandus.ee • 23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainete hinnatõusu ralli hoog käis maha

Tarbijaid ootavad eest õnnelikumad ajad, sest viimase paari kuuga on toiduainete ostukorvid odavnenud kõigis jaemüügikettides. Märgatavam on langus piimakraami osas - kuu jooksul on veidi odavnenud enamik tooteid.

"Kui mais olid võrdluses aprilli hindadega mõnede toidukaupade hindade ees miinusmärgid, siis juunis oli miinustega juba enamik kaupu," ütles konjunktuuriinstituudi põllumajandusuuringute sektori juhataja Pille Liivaauk.

"Näha on, et langustrend jätkub ka praegu. Samas on üsna kindel, et hinnad ei lange tasemele, millel nad olid aasta tagasi," lausus Liivaauk.

Tarbijaid peab meelitamaLiivaaugu sõnul on toidukraami hindade langemine poes pigem püsivam trend, sest müügimahud on hakanud langema ning kaupmehed üritavad hindade langetamisega rohkem ostjaid ligi meelitada.

"Arvutasime just hiljuti, et meie ostukorv on kokku 8 protsenti odavamaks läinud," tunnistas Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuht Kadri Lainas, kelle sõnul Prisma käive vähenenud ei ole. Aastaga on tema kinnitusel kett 300 000 klienti juurde võitnud. "Võib olla, et paljud kliendid tulevad meile praegu üle kallimate kettide juurest."

Sama öeldi ka Rimist ja Säästumarketist - viimastel kuudel on toidukorvi hind langenud pea 10 protsendi võrra. "Kindlasti on osaliselt aidanud üldine hindade tõus kaasa Säästumarketite kliendiarvu suurendamisele," sõnas Rimi ja Säästumarketi turundusjuht Evelin Mägioja.

"Võib järeldada, et hindu jälgitakse ja soodsamate hindade pärast tullakse kauplusse."

Lisaks piimatoodetele on kauplejate sõnul langustendentsis veel näiteks Toolse leib, Kirde sai, ketšup ja munad. "Protsentuaalselt on näiteks Toolse leiva hinna kukkumine väga suur," tõi Prisma arengujuht Teemu Kilpiä välja, et kui veel mais maksis Toolse leib 9,60 krooni, siis praegu saab selle poest kätte 7,70 krooni eest. Sama lugu on Kirde saiaga: 2 krooni odavam kui paar kuud tagasi.

"Suund on alla," tunnistas Kilpiä. "Meie eesmärk on hoida stabiilseid hindu. Ei saa kindlasti juhtuda, et piimal, mis täna maksab Prismas 6.40, on homme hinnaks 10.40."

"Kauplused on marginaale vähendanud, hinnarebimine on tugev," kinnitas ka Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid. "Enam väga kokku hoida ei anna ja häid lahendusi ei ole. Aga tundub küll, et toiduainete hinnad on praegu nii laes, kui olla saavad," arvas ta. "Kui tarbija veelgi vähem kui seni toidule kulutab, on selge, et hinnad peavad hakkama langema."

Tootjad andku aga alla

Selverites on piimatoodete hinnad langenud 5-10 protsenti, edastas Selveri ostu- ja tootmisdirektor Andres Heinver. "Hinnalangused on toimunud nii koostöös hankijatega kui oleme ka ise enda arvelt tarbijatele vastutulnud," sõnas Heinver. "Kuna juuli ei ole veel läbi, siis kindlasti võivad piimahinnad veelgi langeda. Selleks peame tihedaid läbirääkimisi tootjatega, et saada parimaid hindu."

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel odavnesid tänavu juunis võrreldes maiga pea kõik piimatooted. Näiteks Maxima kauplustes on juustu hind kohati langenud juba umbes 75 kroonini kilost, kui veel vaid mõni kuu tagasi tuli välja käia üle 100 krooni. Pisut odavnesid ka osad lihatooted ja munad.

Esmaspäeval statistikaameti avaldatud kvartaalne tarbijahinnaindeks näitab jätkuvalt tõusutrendi ning toiduained kallinesid tänavu teises kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 15,8 protsenti. Just toiduainete hinnatõusu peab statistikaamet üheks indeksi suurematest mõjutajatest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757