Autor: Kaubandus.ee • 29. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome firmad loodavad, et Venemaaga kaubandussõjaks ei lähe

Soome firmad, mis on jõudsalt arendanud eksporti ja tootmist Venemaal, loodavad, et Venemaa kõvad sõnad WTO liitumiskõnelustel kokkulepitust lahti öelda siiski kaubandussõjani ei vii.

Nädala hakul ütles Venemaa peaminister Vladimir Putin, et kuna Venemaa liikmelisus WTOs nüüd Gruusia sündmuste tõttu edasi lükkub, võib Venemaa loobuda läbirääkimistel seni kokkulepitu täitmisest. Põllumajandusminister Aleksei Gordejevi sõnul võib Venemaa näiteks oluliselt vähendada piima ja lihatoodete importi.

Soome lihatootja Atria Venemaa suuna eest vastutav Juha Ruohola ei usu, et Venemaa saaks oluliselt piirata liha importi. „Me ei muretse kvoodi võimaliku vähendamise pärast, kuna Venemaa suudab ise toota vaid 60% riigis tarbitavast veiselihast ja 75% sealihast,“ ütles ta Kauppalehtile.

Küll aga sunnivad sellised ähvardused Atriat kiirustama investeeringutega selleks, et kindlustada oma Venemaa tehastele rohkem kohalikku tooret. Praegu toovad Atria Peterburi tehased toorme välismaalt ning ka Moskvas suvel ostetud tehas kasutab 60% imporditud tooret.

Raskemas seisus oleks Valio, mille ärimudel rajaneb Soomes valmistatud toodete eksportimisel Venemaale. Plaane suures mahus juustu ja võid Venemaal tootma hakata Valiol ei ole, sest seda ei võimalda kohaliku toorme kvaliteet. Valio tegevust välismaal juhtiv Veijo Meriläinen ütles Kauppalehtile, et hoolimata varasematest sarnastest ähvardustest ei ole siiani neid ellu viidud. Ka piimatoodetega ei suuda Venemaa end ise varustada.

Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner ütles sel nädalal, et Euroopa Liit kaalub Gruusia sündmuste pärast Venemaa suhtes võimalikke sanktsioone.

„Loodetavasti ei sünni Venemaa ja Euroopa Liidu vahel mõõgatäristamist ega kaubandussõda,“ ütles Stockmanni juht Hannu Penttila päevalehele Helsingin Sanomat. Küll aga möönab 20 aastat Venemaal tegutsenud firma juht, et vaikselt on õhkkond Venemaal muutumas. „Uuesti suurriigiks kerkimine viimase kahe aasta jooksul annab juba tunda igal tasandil," ütles ta. " Veel mõni aasta tagasi olid venelased mures kuidas tuua riiki välisinvesteeringuid ning mida neist välismaal arvatakse. Seda enam ei ole,“ ütles Penttila.

Venemaa on Soome tähtsaim kaubanduspartner, selle osakaal Soome ekspordis on 11%. Samuti on siin suurimad kasvunumbrid – aasta esimese viie kuuga kasvas Soome kaubavahetus Venemaaga 27%. Mitmetele Soome firmadele on Venemaa olnud hea puhver ajal, mil Lääne-Euroopa ja USA turgudel kasv pidurdub.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757