Autor: Kaubandus.ee • 1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rüütmanni maakler selgitab kinnistute arestimist

Renaldo Investi omanik maakler Martin Sillandi ütles aripaev.ee-le, et esindab endist autoärimeest Toomas Rüütmanni kinnistute müügi tagasipööramise nõudes.

Äsja Rakveres avatud Põhjakeskuse kinnistutele on seatud käsutamise keelumärge Renaldo Investi kasuks. Sillandi selgitas, et käsutamise keelumärge tagab kinnistute tagasivõitmise nõuet ja lisas, et sellise nõude omandas ta lepinguga.

Toomas Rüütmanni väitel on Põhjakeskuse vara arestitud tema esindaja taotlusel. Sillandi kommenteeris: "Toomas Rüütmanni käsitlus on laias laastus õige. Usume, et enne kohtuistungit ei ole mõtet juriidilistesse üksikasjadesse laskuda."

Küsimusele, milles ja miks Sillandi Rüütmanni esindab, vastas ta: "Esindame Toomas Rüütmanni hetkel üksnes konkreetse nõude raames, s.o saavutamaks olukorda, kus ettevõte, sh ka kinnistu pööratakse tagasi."

"Keda peate Põhjakeskuse arendajaks? Härra Kuusk (Kobe Investmentsi partner Veljo Kuusk - toim) on ju välja öelnud, et arutelu toimub kahe erineva mõttelaadiga inimese vahel. Margea Invest OÜ tõi äriidee, kinnistud ja põhiosa üürnikest. Härra Kuusk unustab ära, et ettevõte ja kinnistu ning nende väärtused on kaks kardinaalset erinevat asja. Härra Kuusk lisas kinnistuid võõrandades neile ka käibemaksu, mida ettevõtte müügil ei ole vaja, tekitades Margeale käibemaksuvõla. Selle kohta on Margea meile teadaolevalt esitatud ka muudatustaotluse maksuametile," vastas Sillandi küsimusele, mida ta kohtu kaudu Põhjakeskuse arendajalt taotleb.

Põhjakeskuse arendaja Kobe Investmentsi hinnangul ei saa kinnistute müüki tagasi pöörata. "Tegemist oli tavalise kinnistute ostu-müügitehinguga, sealjuures oli Toomas Rüütmann tehingu osapool, allkirjastades notariaalse kinnistute ostu-müügilepingu käendajana," kommenteeris Kobe Investmentsi partner Kaire Kopli.

Kui Rüütmann 2007. aasta suvel Kobe Investmentsi uksele koputas ja Põhjakeskuse projektile ostjat otsis, oli see vaid paberil. Pangad keeldusid projekti finantseerimast ja Rüütmannil endal olid samuti näpud põhjas. Põhjakeskus olekski jäänud valmis ehitamata, kui Rüütmann poleks viimases hädas soostunud kinnistuid Kobe Investmentsile müüma.

Rüütmann investeeris Põhjakeskuse projekti algfaasis, tehes seda mitterahalise sissemaksena. Investeeringu suurus jäi alla 10 miljoni krooni. Kobe Investments panustas Põhjakeskusse 148 miljonit krooni. Ülejäänud 400 miljoni kroonisest koguinvesteeringust tuli Kobe Investmentsi taotletud pangalaenuna.

Kobe Investments on kinnitanud, et vaatamata Toomas Rüütmanni ümber lahvatanud skandaalile on varasemad kokkulepped jõus ning Põhjakeskuse müügi korral ootab meest tema investeeringutele vastab osa projekti kasumist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757