Autor: Kaubandus.ee • 20. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toidutööstused peavad töötajatel teraselt silma peal

Toidutööstuste töötajad on leiutanud mitmesuguseid viise, kuidas suupoolist koju kaasa võtta, ettevõtete juhid varguste arvu suurenemist pole tõdenud.

Enim tabatakse vargaid lauskontrolli käigus. Ettevõtte või turvafirma töötajatel on nimelt õigus paluda, et väravate läbija näitaks ette koti sisu või teised isiklikud esemed. Seda nimetatakse ülevaatuseks, mitte läbiotsimiseks.

Kalevis ei püüa keegi kottides tooteid välja viia - šokolaad peidetakse riiete alla. Keskmise kehaehitusega naisterahvas võib panna spetsiaalselt õmmeldud taskutesse 9-11 300grammist šokolaaditahvlit, seletas üks ettevõtte anonüümsust palunud töötajatest. Praegu juhtub seda tema sõnul harva. "Väravates võidakse paluda tõmmata riided keha ümber pingule, et näha, kas on riiete alla midagi peidetud või ei ole," ütles ta.

Vargaid avastatakse ka turvakaameratega, osa neist on nähtaval, osa varjatud.

Kolmas varaste leidmise moodus on see, kui vargusest teatavad kolleegid. Tasu nad Rakvere Lihakombinaadis selle eest ei saa, kuid võivad loota leebemat karistust mõne enda väikse apsaka eest. Varguselt tabatud töötaja reeglina vallandatakse. "Iga juhtum on vaatluse all eraldi, kuid kõik vargad saavad hundipassi," märkis ettevõtte avalike suhete juht Kairit Prits.

Nagu selgitas üks Kalevi töötaja, kirjutasid vargad varem lahkumisavalduse, kuid nüüd vallandatakse nad käskkirjaga, mis riputatakse igasse tsehhi. Kui jäid esimest korda vahele, siis võidakse palgast maha võtta, kuid ka sellest saavad kõik teada, lisas ta.

Kalevi pressiesindaja Karin Leemeti väitel tuleb vargusi ette vähe ning ka kahju on väga väike.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757