Autor: Kaubandus.ee • 10. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas luksuskaupade müüjad on pärlid sopa sees?

Luksuskaupade sektor suudab majanduslanguses üldiselt säilitada oma elastsust, kuid praegune majanduslangus on nii tõsine, et on võtnud rajalt maha ka nemad ning nende aktsiad. Kas see tähendab, et praegu võiks lisada portfelli mõned "pärlid"?

On täiesti normaalne, et endale lubatakse pühadehooajal luksusasju, kuid investeerimisportfelli neid lisada pole siiani olnud väga hea mõte, kirjutab CNBC.

90ndate aastate majanduslangus ei puudutanud üldiselt luksuskaupade müüjad, kuna aktsiaturg püsis siis tugev. Isegi 70. ja 80. aastatel läksid intressid lakke, kuid luksuskaupade sektor jäi sellest üsna puutumata.

Seekord on aga asjalood teisiti. Luksusehete müüja Tiffany (TIF) aktsiad on kukkunud paari kuuga 60%. Nahkkottide valmistaja Coach (COH) tegi oma selleaastase kõrgpunkti maikuus, enne kui langes novembris 14 dollarini.

Kõrgklassi kaubamajadel pole paremini läinud. Nordstream (JWN) ning Saks (SKS) on sellel aastal kukkunud 80% ühekohaliste aktsiahindade juurde.

Turul liigub üldiselt ringi kaht tüüpi luksuskaupade ostjaid ning mõlemad tüübid on püksirihma oluliselt pingutanud. Esimene on ülijõukas ostja, kes ostab ka majanduslanguses valimatult asju. Kuid nüüd peab ta tagasi tõmbama, kuna aktsiaturud on raskelt kukkunud ning see on vähendanud nende jõukurite varade väärtust.

Teine tüüp on "himur shoppaja" ehk naine, keda ei saa demograafiliselt liigitada, kuid kes turgutab end sageli 600-dollariliste käekottide ning 800-dollariliste kingadega. Ta oli kui end juveelidega kaunistav kanaarilind söekaevanduses - esimene indikaator, et juveelitööstusel hakkab halvasti minema.

Analüütikute sõnul muutuvad taolises turusituatsioonis ülirikkad ostlejad kiirelt üsna leplikeks ning vähenõudlikeks. "Himurate shoppajatega" nii kindlad ei olda.

Jaemüüjate siseinfo valdajad ise ütlevad, et 2009. aasta tuleb väljakutset pakkuv ning taastumist ei nähta enne 2010. aastat. Mis veelgi tähtsam, nad usuvad, et luksuskaupade ettevõtete aktsiatel on veel langusruumi, kuigi aktsiahinnad on novembrikuu põhjadest kõvasti põrganud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757