Autor: Kaubandus.ee • 10. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

WTO hoiab protektsionismil silma peal

Maailma kaubandusorganisatsioon WTO loob süsteemi võimalike protektsionismiilmingute kiireks märkamiseks, kuna kardetakse, et majanduslanguse süvenedes üritavad riigid oma tööstusi väliskonkurentsi eest kaitsta.

„Loome järelevalvemehhanismi, et hoida silma peal kasutusele võetud abinõude üle, kuid seni ma vee midagi murettekitavat ei näe,“ ütles WTO peadirektor Pascal Lamy Bloombergile antud intervjuus. Seni ei ole rakendanud meetmed „veel makrotasandile jõudnud“, ütles ta.

Läinud kuul taastas näiteks Hiina maksuvabastused eksportivatele firmadele, India kehtestas piirangud terase impordile ning Venemaa, mis pole veel WTO liige, tõstis autode imporditolle. USA on valmis toetama oma autotootjaid ja Prantsusmaa valitsus eraldanud 7,6 miljardit dollarit, et kaitsta oma tööstusettevõtteid „välismaiste kiskjate“ eest. Ka Indoneesia, Argentina ja Ecuador on Lamy sõnul rakendanud protektsionistlikke meetmeid.

Sellega lähevad riigid vastuollu mullu novembris Washingtonis G20 riikide tippkohtumisel antud lubadusega, et süvenevast majanduskriisist hoolimata ei hakata kaubandusele uusi tõkkeid seadma.

Mitmed riigid on järjest enam eelistamas kahepoolseid kokkuleppeid. Kõik see toonitab vajadust WTO Doha vooru vabakaubanduskõnelused lõpule viia.

Lamy ja paljud majandusajaloolased näevad just läinud sajandi kolmekümnendatel aastatel puhkenud kaubandussõdades põhjust, miks maailma haaranud majanduskriis nii rängaks kujunes. Avapaugu lasi USA 1930. aastal nn Smoot- Hawley tariifiseadusega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700