Autor: Kaubandus.ee • 15. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmakaubandus pidurdab järsult

Kaubavood maailma riikide vahel on järsult vähenenud, mis on tavatu areng isegi majanduslanguse olukorras ning selge märk, et langusest väljapääsemine on järjest raskem, kirjutas Wall Street Journal.

Maailma suurima majandusruumi USA eksport-import kahanes vahemikus juulist novembrini 18%. Kaks kolmandikku langusest tuli impordist, mis seletab, miks nii paljud USA turust sõltuvad riigid praegu suurtes raskustes on.

Maailma suuruselt teises majandusruumis Jaapanis, mille majanduskasv sõltub väga suures osas ekspordist, kahanes eksport novembris 27%. Import kahanes 14%, lisades omakorda probleeme Jaapani turust sõltuvatele eksportijatele.

Hiina teatas väliskaubanduses viimase kümnendi rängimast langusest. Saksamaal kahanes eksport novembris 11,8%, mis on samuti viimase kümnendi kõige järsem langus. Järgmises kolmes suurimas Euroopa riigi olukord sarnane, kirjutas Wall Street Journal.

Selline üheaegne ekspordi-impordi vähenemine sunnib firmasid uusi turge otsima, kuid tarbijad piiravad kulutamist pea kõikjal.

Tänavu prognoosib Maailmapank maailmakaubanduse kahanemist 2,1%. See oleks rängim langus teisest maailmasõjast. Üldjuhul on majanduslanguse perioodidel vähenenud vaid maailmakaubanduse kasvu tempo.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070