Autor: Kaubandus.ee • 12. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Potisepp: eksportides tuleb teada, kellele maksta

Lihtne on öelda, et eksportige, aga kus keegi meid praegu üldse ootab, arutles Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp, kelle sõnul peaks ekspordijuht olema see inimene, kes teab, kellele maksta, et Eesti kaup välisriigis lettidele saada.

Ekspordijuhid on ebapädevad, neil on kehv keeleoskus ja kehvalt tuntakse maad, kuhu firma pürgib, rääkis toiduliidu juht. „Kõva samm oleks potentsiaalsetes ekspordimaades olev majandusnõunik," rääkis ta ning jätkas: "et teataks, kellele maksta, et tooteid poodi sisse saada.“ Potisepp selgitas oma mõtet, nentides, "selliseid maid on olemas ja see pole mingi saladus, et seal asjad just niimoodi käivad".

Ettevõtete konkurentsivõime tõstmiseks soovitas toiduliidu juht pöörata tähelepanu eelkõige tootearendusele, investeerimisele uutesse tehnoloogiatesse ja eksportturgude otsimisele.

Potisepp kritiseeris majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis välja töötatud ettevõtete abipaketti, kuna see edeneb tema sõnul liiga aeglaselt. „Praegu ma ei tea veel ühtegi ettevõtet, mis oleks sellest abi saanud,“ lisas ta ning nentis, et kui lisada veidi kiirust, oleks tegemist tervitatava abiga.

Tänane debatt, milles osalesid lisaks eelpool mainitutele veel Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Siim Raie ja Eesti Konjunktuurinstituudi juhtivteadur Leev Kuum.

EAS ja Eesti Tööstus- Kaubanduskoda ja Eesti Tööandjate Keskliik kuulutasid täna välja ettevõtluskonkursid, mille tulemused ehk ettevõtluse auhind 2009 ja konkurentsivõime edetabel avaldatakse 15. septembril.

Neid auhindu hindasid debatil osalenud, arvestades majandusseisu sel aastal eriti oluliseks ning olid ühel nõul, et tunnustamine läheb tänavu eriti korda.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757