Autor: Kadri Põlendik • 1. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooajatööliste aeg on ümber

Konjunktuuriinstituudi värsketest andmetest selgub, et kuigi teenindussektoril läks suvel väga hästi, vähendatakse praegu kauplustes töökohti.

Nii teeb praegu näiteks peaaegu iga kolmas ehitus- ja sisustuskaupu müüv ettevõte .

Eesti üks suuremaid ehituskauplusi Bauhof lõpetab samuti koostöö hooajaliste abikätega, kuid põhikoosseisus suuremaid muudatusi plaanis ei ole, rääkis Bauhof Groupi turundusdirektor ­Britte Maidra. Pigem oodatakse uusi töötajaid peagi avatavasse kauplusse.

Peamiselt Lõuna-Eestis tegutsevast ehitus- ja viimistlusmaterjalide pakkujast Decorast lahkuvad ka hooajatöölised, muus osas jääb kollektiiv samaks.

“Ma ei usu, et me koondama peame. Pigem vähendame suvist koosseisu ehk hooajatöötajaid septembri-oktoobri keskpaigas. Hooajatöötajad on iga-aastane trend, nendel on sellised lepingud ja nende töö lihtsalt saab otsa,” rääkis Decora ASi tegevdirektor Eike Tubli-Müür. Ta lisas, et pärast raskete aegade möödumist ei ole kollektiivi suureks aetud, mistõttu ei ole tekkinud ka vajadust kellelgi tööleping üles öelda.

Ehituskaubale ostjaid jagub. Decoral on terve see aasta läinud edukalt ning vastupidiselt üldisele ebakindlale olukorrale ehitussektoris läheb ehituskaupade müüjal väga hästi. “Pigem võiks öelda praeguse olukorra kohta seda, et tootjad ei suuda toota nii palju, kui on vajadus. Meie oleme rahul. Praeguse kavaga läheb kõik aasta lõpuni nii, nagu plaanisime,” ütles Tubli-Müür.

Tema sõnul on Decora ka uue aasta suhtes positiivselt meelestatud. On arvestatud, et talvekuud on tavapäraselt raskemad, sest jaanuarist märtsi lõpuni ei toimu peaaegu mitte midagi. Samuti sõltub palju ilmast ja objektidest, mis on parasjagu valmimas, märkis ta.

“Kuna meie klientide hulgas ei ole väga palju suurehitajaid, siis tõenäoliselt nendel väiksematel ikkagi jätkub mingisugust tööd,” lausus Tubli-Müür.

Suveperioodil on konjunktuuriinstituudi andmetel äri läinud hästi turismisektoris. Sellega nõustus Ammende Villa juhataja Angela Saks. Äripäevale intervjuud andes ütles ta, et on endiselt kiire aeg ning see näitabki, et on läinud ja läheb jätkuvalt väga hästi.

Turism nautis kaunist suve. “Kui suvele mõelda, siis on olnud ilus ja edukas suvi. Ei ole kuskilt otsast põhjust kurvastada. Pärnusse ja Ammende Villasse jagus päikest ja päikeselisi ilmasid hästi palju,” rääkis Saks. Vaid 18 toaga villa ei suutnud kõiki ööbimishuvilisi ära majutada, samuti jäi aeg-ajalt puudu restoranikohtadest.

“50–60 inimest restoranis on meie jaoks ülihea tulemus, aga meil oli siin mõni päev ka 90 külastajat,” lausus Saks.

Eduka suve taga on tema sõnul enamjaolt ilm, mis on suveperioodil oluline mõjutaja. Saks rääkis, kuidas mõningate suviste kontsertide eel helistati korduvalt Ammendesse ja küsiti, kuidas Pärnus ilm on ning kas tasub kontserdile tulla. “Meie meeskond on teinud väga head tööd, aga Pärnu puhul on ilmategur väga suur. Eesti inimene ei tule puhkama Pärnusse, kui on vihmased ilmad,” tõdes ta.

Saks nõustus ka selle konjunktuuriinstituudi hinnanguga, et turismisektoris aasta lõpus nõudlus väheneb. Sarnaselt ehituskaupade müüjatega oli Ammendeski suveperioodil hooajatöölisi, kes nüüd ametikohalt lahkuvad. Samuti muutus septembris hotelli hinnakiri.

“See on täiesti tavapärane, et Pärnus hotellindus ja turism on ju hooajaline. Ja ma ikka ütlen seda, et selleks, et inimene tuleks Ammendesse, ta tahaks veel midagi Pärnus teha, ta ei tule ainult magama ja sööma. Seega hästi palju sõltub sellest, mis siin veel toimub,” rääkis Saks. Ta pidas tavapäraseks Pärnu sesoonset rütmi ega leidnud, et seetõttu võiks selle aasta lõpp kehvemini minna kui varem.

“Me oleme täis optimismi ja tegutsemist ja läheme vapralt vastu sügishooajale,” ütles ta.

Pagaripoisid panustavad pigem pühadele. Vähem oli suvega rahul Pagaripoiste omanik Meelis Pärn, kelle hinnangul oli suvel tavapärane madalseis, sest soojade ilmadega läksid inimesed linnast maale.

“Suvi läheb planeeritult alati kehvemini, see on iga-aastane trend. Meil on ette teada, millal on parem aeg, millal kehvem. See on täielik graafik, mis läbi aastate on jooksnud. Ma ei ütle, et nüüd väga kehvasti läks. Midagi hullu ei ole, täiesti normaalne tegevus ja normaalsed müügid,” kirjeldas Pärn.

Mida võiks tuua aasta lõpp, seda ei osanud Pärn hinnata, sest terve see aasta on tema sõnul olnud heitlik. Ta märkis, et Pagaripoisid elavad enamasti pühadest pühadesse, kuid ka lõppkokkuvõttes on olukord üsna hea.

“See aasta on üldse väga kummaline olnud. Ükskord on võrreldes eelmise aastaga parem, teine kord natukene halvem. Selles suhtes on natuke ennustamatu, ei oska üldse prognoosida enam. Arvasin ühtemoodi, tuli teistmoodi, aga lõppkokkuvõttes ei olegi see seis nii hull. Täitsa okei,” rääkis Pärn.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757