22. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon: firmad ei lase piisavalt puhata

Aasta esimese üheksa kuuga on tööinspektsioon tuvastanud 74 igapäevase või iganädalase puhkeaja reeglite rikkumist, mille kohta on alustatud 21 väärteomenetlust.

Tulenevalt töölepinguseadusest peab töötaja nädalas puhkama vähemalt 48 tundi järjest. Summeeritud tööaja arvestuse korral peab töötaja nädalas saama puhata vähemalt 36 tundi järjest. Teistsugused kokkulepped on tühised.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu sõnul on puhkeaja reeglite eiramine oluline rikkumine, mis kahjustab töötaja tervist.  „Peamisteks murekohtadeks võib nimetada, et töövahetuste pikkused on üle 13 tunni, kahe töövahetuse vahele jääv puhkeaeg on alla 11 tunni, valveaega kuritarvitatakse või ei võimaldata iganädalast ja igapäevast puhkeaega, mille tulemusena töötavad inimesed üle 200 tunni kuus,“ lisas Miidla-Vanatalu.

Seadus eeldab, et iganädalane puhkeaeg on laupäev ja pühapäev, kuid töötaja ja tööandja võivad kokku leppida ka teisiti. Näiteks võib tööajakava alusel töötavale isikule anda puhkeaega ühel nädalal esmaspäeval-teisipäeval ja järgmisel nädalal neljapäeval-reedel. Oluline on, et puhkepäevad oleksid järjestikku.

Iganädalane ja -päevane puhkeaeg on kehtestatud töötaja tervise huvides. Vähene puhkeaeg mõjub halvasti nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele. Väsinud töötaja tähelepanu ja keskendumisvõime väheneb. Eriti kurioossed on juhtumid, kus kõrgendatud ohuga ettevõtetes, näiteks tootmises või metsanduses, ei võimaldata töötajatele piisavalt puhkeaega ja seetõttu suureneb tööõnnetuse risk.

Autor: aripaev .ee, Kristi Malmberg

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757