27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õlletootjad: sotsid soosivad viina

Eile otsustas riigikogu sotsiaaldemokraatide ettepanekul panna hääletusele õlleaktsiisi tõstmine seni plaanitud 5% asemel 20%. Õlletootjad A. Le Coq ja Saku Õlletehas on sellest hämmingus.

Õlletootjad rõhutavad, et juba täna on kaupluses kõige odavam alkoholikraad viinal, ehk ka ilma poliitikute abita on purjujoomiseks kõige soodsam osta viina. Seega, kui tegelikult ka soovitakse alkoholi kättesaadavust hinnaga mõjutada, tuleks tõsta viina, mitte õlle hinda.

„Jääb arusaamatuks, millest sotsiaaldemokraatlik erakond enda alkoholipoliitika ettepanekus lähtub. Meile teadaolevalt ei näe ükski riiklik poliitikakava - Alkoholipoliitika Roheline Raamat ega ka tänase valitsuskoalitsiooni lepe - ette sedavõrd radikaalset ja euroopalike arusaamadega selget vastuolus olevat poliitikamuudatust. Pöördelisi muudatusi alkoholipoliitikas ei näinud ette ka aktsiisieelnõud põhjalikult vaaginud valitsus “ kommenteeris Saku Õlletehase juht Margus Kastein.

„Euroopa Liidu riikidest moodustab kange alkoholi tarbimine alkoholi kogutarbimisest suurima osakaalu. Kangeid alkohoolseid jooke maksustatakse Euroopa Liidu riikides keskeltläbi 3,15 korda kallimalt kui õlut, kusjuures see vahe on iga aasta suurenenud. Eestis on vahe Euroopa Liidu keskmisest juba täna oluliselt väiksem ehk 2,6 korda. Euroopa Liidu 28 riigist 21 on õlle ja kange alkoholi aktsiiside vahe suurem kui kaks korda,” kommenteeris A.Le Coq juht Tarmo Noop.

Õlletootjad on seisukohal, et radikaalsete alkoholipoliitika muudatuste vastuvõtmine ilma arusaadava mõjude analüüsiga ei ole õigusriigile kohane.

„Seadusandja peab alkoholipoliitika otsuste langetamisel  arvestama ennekõike rahvatervise aspekte, samuti ka eelarvepoliitilisi ja piirikaubandusega seotud tegureid. Antud juhul ei ole analüüsitud neist ühtegi, sest mitte ükski aspekt ei kõneleks sellise ettepaneku kasuks, “ rõhutavad ühisavalduses õlletootjad.

Autor: aripaev .ee, Ave Lepik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757