Autor: Maarit Eerme • 2. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kutsub lähivaldu ühinema alkoholimüügipiirangutega

Tallinna abilinnapea Merike Martinson saatis täna üheksale Tallinnaga piirnevale  vallavolikogu esimehele kirja ettepanekuga järgida alkoholimüügi  tingimustes Tallinna eeskuju.

Tallinna linn kutsub üles lähivaldade volikogusid üles kaaluma siin vastu võetud meetmete rakendamist, et piirata alkoholi kättesaadavust ja sellega vähendada alkoholi tarbimist  oma valla haldusterritooriumil.

„Tallinna poolt vastu võetud piirangud on tekitanud ühiskonnas elavat vastukaja, mis näitab, kui oluline on see teema, olles kujunenud  riiklikuks valupunktiks. Olukorras, kus oleme leidnud oma algatusele laialdast toetust, usun, et meie head naabrid järgivad Tallinna eeskuju ning astuvad omapoolsed sammud,“ ütles Martinson.

Kirjas on ära toodud kõnekad faktid Eesti Konjuktuuriinstituudi uuringust, mille põhjal  on  ligi 66 % poisse ja 55 % tüdrukuid alkoholi proovinud juba 13- aastaselt või varemgi. Uuringu kohaselt leidis 2013. aastal 83 % vastanutest, et alkoholitarbimise vähendamine on vajalik ning 51 % vastanutest toetas rangete piirangute kehtestamist alkoholi jaemüügile. 

Sotsiaalministeeriumi poolt koostatud ja EV Valitsuse poolt käesoleval aastal kinnitatud  Alkoholipoliitika roheline raamat on soovitanud kohalikul omavalitsusel vähendada alkohoolseid jooke müüvate jaekaupluste jt asutuste tihedust omavalitsuse territooriumil, seades riiklikele nõuetele täiendavaid kohalikke piiranguid alkoholiga jaekauplemisele.

Tallinna Linnavalitsus ja Tallinna Linnavolikogu on vastu võtnud  alkoholitarbimise  mõjutamiseks, liigtarbimise vähendamiseks kaks õigusakti, üks neist reguleerib alkohoolse joogi jaemüügi õiguse peatamist Tallinna haldusterritooriumil pühapäeviti alates 8. märtsist – 31. augustini 2015, teine  kehtestab täiendavad piirangud alkohoolse joogi jaemüügile, millega on keelatud alkoholi jaemüük kauplustes, mille sissepääs asub vähem kui 50 m kaugusel põhikooli, gümnaasiumi, kutseõppeasutuse peasissepääsust; tõstetud on üldpinna minimaalset ruutmeetrite määra 150 ruutmeetrile kangeid alkohoolseid jooke müüvatele kauplustele. Samuti on alkohoolse joogi jaemüük keelatud tankla kauplustes või tanklale lähialal asuvates kauplustes, mis asuvad  vähem kui 15 m kaugusel.

Kirjad saadeti Jõelähtme Vallavolikogule, Harku Vallavolikogule, Rae Vallavolikogule, Maardu Linnavolikogule, Viimsi Vallavolikogule, Kiili Vallavolikogule, Saue Vallavolikogule ja Saue Linnavolikogule.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757