Autor: Kaubandus.ee • 2. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigile on enim võlgu kaubandussektor

Kaubandusettevõtted jäävad enim võlgu riigile
Foto: Julia-Maria Linna
Krediidiinfo Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2015. aasta esimesel poolel on maksuvõlgadega ehk riigile võlgu olevate jae- ja hulgikaubandusettevõtete arv tõusnud. Samal ajal vähenes mõõdukalt maksehäiretega ehk äripartneritele võlgu olevate jae- ja hulgikaubandusettevõtete arv.

Sama trend on ka teistes sektorites. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal suurenes aastaga 4,6 protsendilt 5,3 protsendile, kokku on võlgu 3 634 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Nendest 720 oli jae- ja hulgikaubandusettevõtted. Maksuvõlgades olevate ettevõtete osakaal sektoris oli 5,5%, kõige suurema osakaaluga oli majutus ja toitlustus- (10%) ja ehitussektor (9,4%).

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist ning kokku oli maksehäiretega ettevõtteid 3,1 protsenti ehk 2125 aktiivselt tegutsevat ettevõtet. Jae- ja hulgikaubandusettevõtteid oli selles seltskonnas 414 (3,2%), vähenedes aastaga 59 võrra. Kõige rohkem on maksehäiretega ettevõtteid taas majutus ja toitlustussektoris (7,2%) ja ehitussektoris (5,4%).

Samuti on aastaga vähenenud võlasummad. Maksehäirete ehk jae- ja hulgikaubandusettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid 6,3% ehk 2015 esimesel poolaastal olid jae- ja hulgikaubandusettevõtted äripartneritele võlgu 2,35 miljonit eurot.

Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees vähenesid (- 5,5%), moodustades kokku 23,3 miljonit eurot. Keskmine maksuvõla summa oli 2 241 eurot. Kogusummast ligi kolmandik kuulus jae- ja hulgimüügi sektorile (võlgnevuse summa 6,37 miljonit) 20% tööstussektorile ning 14% ehitussektorile.

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on küll 2015 esimesel poolaastal pisut suurenenud, kuid jääb siiski madalale tasemel (11,9%), aktiivse konkurentsi tingimustes võiks vastav näitaja olla 12-15 protsendi piirides. Samal ajal on teistest valdkondadest pea kaks korda kõrgema krediidiriskiga (23,3%) majutus- ja toitlustussektor, kus igal neljandal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel. Valimi suuruseks on 68 823 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Krediidiinfo AS on rahvusvaheline krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhitegevuseks on Eesti ettevõtete finantsriskide maandamine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757