27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rimi: kutsega teenindajad oskavad tööd paremini organiseerida

Foto: Andras Kralla
Rimi Eesti Food personalijuht Kaire Tero ütles, et kutsega teenindajad on palju teadlikumad ja oskavad oma tööd paremini organiseerida.

Tallinna Teeninduskool võttis sel õppeaastal töökohapõhisesse õppesse vastu 65 uut õppurit. Kõige rohkem õppureid tuli sellel aastal Rimi Eesti Food AS-ist – koguni 12 õppurit. Õppurite arvult järgnevad ettevõtted olid Statoil, Kaubamaja AS ja Harju TÜ. Uusi ettevõtteid, kust saabus Teeninsuskooli õppureid, oli 22.

Rimi Eesti Food personalijuht Kaire Tero ütles, et aastaid tagasi suunasid nad ise töötajaid Teeninduskooli õppima, kuid nüüd lähevad töötajad ise õppima. „Sageli ongi ajendiks mõne samas koolis õppinud kolleegi positiivne kogemus ja soovitus,“ rääkis Tero. Lisades, et Rimisse tööle tulnud teenindaja kutsega töötajatel on võimalik soodsamatel tingimustel oma taset tõsta ja seeläbi suuremat palka teenida, kui seda on ilma kutseõppeta kolleegil.

Rimi toetab igati oma töötajate õpinguid, praktika ja lõputöö saab teha oma tööandja juures ja juhendaja leitakse reeglina ikka oma majast. „Meie jaoks on kõik teenindajad väga väärtuslikud. Küll aga on kutsega teenindajad reeglina kaubandusest ning teenindusest palju teadlikumad ja oskavad oma tööd paremini organiseerida,“ ütles Tero.

Töökohapõhine õpe on Eestis uudne, kuid Euroopas laialt levinud õppevorm. See on ajaloost tuntud meistri-selli süsteemist välja kasvanud. Õppimine töökohapõhises õppevormis põhineb ametialasel ettevalmistusel ning praktika moodustab ettevõttes vähemalt kaks kolmandikku õppekava kogumahust. Seega on teooria ja praktika seotud parimal moel, kuna koolitundides antud ülesandeid saab kohe kasutada tööprotsessis.

Töökohapõhises õppes õppimine sobib inimestele, kes juba töötavad, kuid ei oma antud valdkonnas erialast haridust. „Enne Tekosse sisseastumist olin kaubanduses töötanud mitu aastat, seega tundus müügikorralduse eriala õige valik,“ põhjendab 2014. aastal Tallinna Teeninduskoolis müügikorraldaja eriala lõpetanud Leiki Lehemets. Väga suurt rolli mängis Lehtmetsa jaoks ka see, et õpe oli töökohapõhine. „See oli minu jaoks väga oluline, et sain omandada hariduse töö ning pereelu kõrvalt. Kuna kodus on kasvamas ka väike poeg, siis poleks päevast õpet isegi saanud kaaluda,“ sõnab ta. Lisaks mainib noor naine, et töökohapõhine õpe toob kokku erineva töökogemuse ja vanusega inimesi, mis muudab õppetöö põnevamaks ning laiendab silmaringi.

Tallinna Teeninduskoolis võib õppida sõltumata vanusest, tööstaažist ja eelnevatest teadmistest. Tähtis on soov ning tahe omandada uusi teadmisi ja oskusi. Töökohapõhisel õppijal on samasugused õigused ja kohustused nagu kõikidel teistel õpilastel. Nad kantakse õpilaste nimekirja, omavad õpilaspiletit ning neil on õigus taotleda õppetoetust, võtta õppelaenu ja saada õppepuhkust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070