19. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihand: ühistuline tegevus sunnib rohkem pingutama

Coop Eesti juht Jaanus Vihand
Foto: Urmas Kamdron
Aastaks 2026 peaks Coop Eesti (endine Eesti Tarbijate Keskühistu) liikmete käive tänaselt tasemelt kahekordistuma ühe miljardi euroni. "Üksi jõuab küll kiiresti, aga koos jõuab kaugele," selgitas ambitsioonikat plaani Coop Eesti juht Jaanus Vihand Pärnu Juhtimiskonverentsil.

Ühiselt, mitte ainult äris, saab saavutada väga häid tulemusi, rõhutas ta. "Meie ühistul on igal aastal uued rekordid, hoolimata sellest, et kauplusi konkurentidega võrreldes nii palju ei lisandu ja kasv konkurente edestanud. Eriti hea meel on, et me pole seda teinud kasumi arvelt. Kui me pole kõige kasumlikum kaubandusfirma, siis kindlasti üks tippe," selgitas ta. Möödunud aastal moodustas Coop Eesti käive 508 mln eurot.

Seda tehakse aga väheneva liikmeskonnaga. Kui 2015. aastal kuulus ühistusse 19 liiget, siis kümnendiga kahaneb nende hulk 10-12ni.

Ehkki ühine tegutsemine annab eeliseid, on koos toimetamine Vihandi sõnul ka tohutult raske. "Ühistu on nagu Eurpoopa Liit - keskühistu on nagu Brüssel, loodetavasti mõistlikum, ja liikmed liikmesriigid," võrdles ta. Grupp koosneb väikestest üksustest, kellel on võrdne hääleõigus. "Meil on vähe arutelu või otsuseid, kus kõik on ühel meelel. See paneb surve inimestele, kes peavad uut välja mõtlema ja ideed maha müüma," rääkis ta.

Nii sunnibki ühistuline tegevus rohkem pingutama, sest asjad tuleb põhjalikumalt läbi mõelda. Kui laua ääres on 19 inimest, siis uute asjade turule tuues leitakse halastamatult üles kõik nõrgad kohad, mis seab ootusi ja eeltöö peab olema oluliselt põhjalikum, leidis ta. „Seepärast lähebki viimastel aastatel hästi, sest saame tagasisidet eesliinilt, kuna Tallinnas toodet välja töötades ei oska kõigega arvestada,“ selgitas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757