31. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ICA viis lõpule Leedu suuruselt teise jaeketi omandamise

Rootsi ICA Grupp sai Leedu konkurentsiametilt rohelise tule, et osta riigi suuruselt teine jaekaupluste kett IKI, kuid kokkuleppe tulemusena peab ICA Grupp loobuma oma 17 kauplusest sealsel turul.

Jaemüüja eeldab, et aastane kulude sünenergia on 15 miljonit eurot aastas alates omandamisest, mis saavutatakse suurema kaupade ostu mahuga, tõhusama logistika ja turundusega. Samuti prognoositakse tehinguga seoses ühekordselt 40 miljoni euro suurust kulu ja 25 miljoni euro suurust investeeringut järgmiseks kaheks aastaks.

Ettevõte on võtnud eesmärgiks selle aasta lõpuks loobuda 17 kauplusest, et tehing saaks lõppeda, kuid see võib venida ka 2018.a aasta esimesse kvartalisse.

LZ Retailyticsi hinnangul võib ICA Grupp nüüd rahus hingata, sest Leedu jaeketi omandandamine oli ettevõtte konkurentsivõime jaoks väga tähtis. ICA Grupi jaoks oli Leedu turg kõige nõrgem ning Palinki ostmine kiirendab jaemüüja neljandalt positsioonilt teisele.

Prognooside kohaselt võib ICA käive käesoleval aastal tulla koos IKI kauplustega 1,124 miljardit eurot. See tähendab, et teisele kohale jääb Norfa 524 miljardi eurose käibega. Kuid turuliider on veel kaugel. Maxima 2017. aasta müügitulu peaks kõigi ennustuste kohaselt tulema 1,911 miljardit eurot.

Palinki hallatavad IKI supermarketid ja minikauplused sobivad ideaalselt ICA kaupluste võrku, kuna need asuvad elamurajoonides või linna keskosas ning on tugevalt suunatud mugavusele, mida hetkel soovitakse.

Enamus 25 miljoni euro suurusest investeeringust läheb tõenäoliselt väiksemate uuenduste tegemiseks ja 240 IKI kaupluse muutmiseks Rimiks.

Läbirääkimised Leedu suuruselt teise kaubandusketi IKI ostmiseks algasid 2016. aasta sügisel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757