Autorid: Maarit Eerme, Hando Sinisalu • 15. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika: Aeg on võtta kasutusele uued lahendused

Foto: Raul Mee
Baltika Grupi turundusdirektor Mari-Liis Küppar rääkis Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et nad näevad, et nüüd on aeg võtta kasutusele uued lahendused, sest tarbijad on valmis neid vastu võtma ja kasutama.

Ta rääkis, et kõige suurem takistus uute lahenduste kasutuselevõtuks on kaubanduse pikad traditsioonid ja traditsioonilisus. „Me räägime ikkagi suurest kaubandusharust, mis võtab muudatusi pikemat aega omaks. Kui sa oled rahvusvaheline ettevõte, siis protsesside loomine, mis on rakendatav 126 erinevas kaupluses, siis see võtab oma aja,“ rääkis Küppar.

Baltika e-kaubanduse käive kasvas möödunud aastal 40% ning nad on väga palju muutunud ning proovivad pakkuda üha paremat kogemust. „Eks gurude ette kuulutatud omni-channel lahenduste rakendamine võtab aega ning nüüd tundub, et see aeg on kriitiline, kuna tarbijad on valmis seda kõike vastu võtma.“

Küppar lubas, et sellest sügisest suudab Baltika oma klientidele uut omni-channel kogemust pakkuda.

„Niipea, kui e-äri kasvab ja muutub oluliseks, siis tuleb ka juhtimissüsteeme ümber teha,“ ütles turundusdirektor selle kohta, et tavakaupluste müüjad ei ole huvitatud e-poe heast käekäigust, kuna tunnetavad selles konkurentsi. „Täna moodustab e-kaubanduse osakaal ettevõtte kogukäibest 5-10% ning on väikevend tavakaubanduse kõrval. Praegu tehakse juhtimissüsteeme ümber, et kaupluste klienditeenindajad võtaksid e-kaupluse omaks ning ei näeks selles konkurentsi,“ sõnas ta.

Küppar ütles, et alati ei pruugi muudatuste tegemine sujuvalt minna, sest see nõuab suuri ümberkorraldusi.

Väliskonkurents on võimalus meile

Baltika Grupi turundusdirektor ei näe ohuna seda, et palju moekaupu välismaa e-poodidest ostetakse, vaid see on tema sõnul võimalus neile. „Kui oleme kodumaal kanda kinnitanud, siis teiselt poolt mõistame, et kuidas tarbija soovid erinevad, diilid ja personaalsus areneb. Meie eesmärk on vaadata välja ning leida rahvusvahelisi kliente ja pakkuda neile samasugust taset online’is ja tavapoes.“ Küppari sõnul on konkurents see, mis lükkab ärile uue hoo sisse. „Meie pakutav kliendikogemus tootest endast, turunduses ja ostuprotsessist peab tarbijat veenma, et oleme parimad.“

Baltika e-poest on võimalik tooteid osta 44 erinevast riigist. „Aasta aastalt mahud kasvavad ning näeme siin digiturundusel suurt rolli. Olles välismaal tundmatu kaubamärk, ei ole lihtne endale tähelepanu saada. Õpime, testime ja õpime jälle ning see on suur väljakutse meile,“ ütles Küppar.

Saates rääkis Mari-Liis Küppar ka Eesti parimatest turundustegudest. Kuula saadet!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070