Autorid: Kadri Seeder, Henry Auväärt • 27. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupluste klienditeenindajate mediaanpalk kasvas aastaga 8%

Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri tööturu-uuringust selgus, et kaupluste (sh supermarketite) klienditeenindajate mediaanpalk, millest pooled töötajad teenivad suuremat ja pooled väiksemat töötasu, on aastaga kasvanud 8%.
Foto: pixabay.com

Kaubanduse- ja müügivaldkonna ametite keskmine palgakasv, võrreldes eelneva aastaga, oli 13%, mis on pea kolm korda kiirem kui aasta varem. Sektori palgakasvu tempole lisasid kiirust juurde kliendihaldurite ja müügijuhtide palgad, mis kasvasid aastaga rohkem kui 20%. Müügijuhtide mediaanpalk oli 2070 eurot ja kliendihalduritel 1616 eurot.

Kaubanduse valdkonna töötasude kasvu on suuresti mõjutanud lisatasude suurenemine, seda eriti tulemustasude osas – tulemustasude saajaid on üle kahe korra rohkem kui aasta varem. Tulemustasu suurus on samuti aastaga kasvanud. Kuna tulemustasud on tugevalt seotud ettevõtete majandustulemustega, siis peegelduvadki ettevõtete head majandusnäitajad ka töötajate töötasudes.

Kaupluste klienditeenindajate palgad kasvasid aastaga 8%, mis on märksa aeglasem kasvutempo kui aasta varem, mil klienditeenindajate palgad kasvasid koguni 17%. Mediaanpalk antud ametikohal on kerkinud nüüd 759 euroni. Palgainfo Agentuur prognoosib, et 2020. aasta sügiseks kerkib kaupluste klienditeenindajate mediaanpalk Eestis 940 euroni.

Foto: Maarit Eerme

Mida peavad hulgi- ja jaekaubanduse töötajad tööandja valikul kõige olulisemaks?

Uuringust joonistus välja, et hulgi- ja jaekaubanduse töötajad peavad tööandja valikul kõige olulisemaks stabiilset töökeskkonda ehk usaldusväärset ja kindlat tööandjat, kellel oleks ette näidata püsivalt häid majandustulemusi. Lisaks on töövõtjatele oluline, et tööandja investeeriks kaasaegsetesse töövahenditesse ja väärtustaks töötajate arengut.

CVKeskus.ee poolt korraldatud Eesti ihaldusväärseimate tööandjate uuringust selgus ka suuremate jaekaubanduskettide pingerida ehk valdkonna parimad tööandjad. Suurematest jaekaubanduskettidest sooviksid töövõtjad enim töötada Kaubamajas, teiseks valiti Stockmann AS ja kolmandaks Coop Eesti. Lisaks mahtusid valdkonna parimate tööandjate esiviisikusse ka Prisma Peremarket AS ja Selver AS.

Valdkonna parimad tööandjad:

Kaubamaja AS

Stockmann AS

Coop Eesti

Prisma Peremarket AS

Selver AS

Eesti ihaldusväärseimate tööandjate uuringus osalenud töövõtjate hinnangul on parimatel jaekaubanduskettidel ausa tööandja maine, töötatakse võrdsetena ühtses ja hoolivas meeskonnas, luuakse võimalusi karjääriarenguks ja töö kõrvalt jääb aega ka isikliku elu jaoks.

Nõudlus klienditeenindajate järgi püsib kõrgel

Eesti suurimas tööportaalis CVKeskus.ee leidub praegu üle 1500 aktiivse klienditeenindajate leidmiseks suunatud tööpakkumise. 69% aktiivsetest personaliotsingutest toimuvad Harjumaal (sh Tallinnas), 11% Tartus ja 5% Pärnus. Pakutav palgatase ulatub isegi 2000 euroni, kuid kõrgem palk tähendab ka suuremat vastutust ja klienditeenindaja ametikohale on siis liidetud ka näiteks müügiesindaja tööülesanded.

Sõltumatu uuringute agentuur Palgainfo Agentuur ja Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee küsitlevad tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. 2018. aasta sügisel osales uuringus 505 organisatsiooni esindajat ning 10 946 töötajat ja tööotsijat. Palgainfo Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757