Autor: Kaubandus.ee • 4. aprill 2019

SuperAlko Läti juht: piiripoodidest ostetakse üha enam tubakatooteid

Kange- ja lahja alkohol pole sugugi ainukesed piirikaubanduse artiklid, mida eestlased Lätis ostmas käivad. Üha suuremates kogustes ostetakse soodsama hinna tõttu ka sigarette, e-sigarettide täitevedelikke ja kuumutatavat tubakat.
Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees / Scanpix

„Tubakatooted on tõusnud SuperAlko Läti kauplustes tootegruppide mõttes käibenumbrilt esiviisikusse. See on tegelikult väga loogiline, et tubakasegment kasvab, sest Lätis on aktsiisid madalamad,“ sõnas SIA Aldar Latvia juhatuse liige Lauri Uibo. „Sigarettide puhul on hinnavahe ligi kümme protsenti, e-sigareti vedeliku puhul aga kohati mitmekordne.“

Kui sigarette ostetakse üldiselt alkoholiga kaasa ja üksnes selle pärast kohale ei sõideta, siis e-vedelike puhul on märgata teistsugust käitumismustrit. „Inimesed sõidavad spetsiaalselt selle pärast siia ja päris tihti on poodides näha, et e-vedelikke lastakse tuua kellelgi, kes on alkoholi ostma tulnud. Nad käivad siin ringi nimekiri kaasas, kus kirjas, milliseid e-vedelike ostma peab, sest nad ise ei tea neist sageli midagi,“ kirjeldas Uibo.

„Üllatava uue kategooriana lähevad väga hästi müügiks ka kuumutatava tubaka hiitsid, mida Eestis ametlikult ei müüdagi, aga millel paistab sellegipoolest päris viisakas tarbijaskond olevat. Oleme neid nüüd pea kuu aega müünud ning iga nädalaga ostetakse üha rohkem. Tundub, et Eesti tarbijate seas, kes neid varem kes teab kust hankinud, on sõna ringlema näinud,“ lisas Uibo.

Alkoholisegmendis Uibo sõnul suuri muudatusi ei ole, kuid tähelepanuväärne on see, et eestlased on hakanud üha enam Eesti brändide asemel eelistama Läti omasid. „Eestlased üldse tahavad rohkem Läti kaupa proovida. Muu hulgas ostetakse ka kala-, piima- ja lihatooteidki, mis meie valikus saadaval. Mõnevõrra oleme siin nagu Eesti-Läti kultuuriprojekt. Kui juba tullakse meile, avastatakse mitte ainult Läti kaupa, vaid naaberriiki laiemalt,“ sõnas Uibo.

SuperAlko on 33 kauplusega Eesti suurim alkoholi jae- ja hulgimüügile spetsialiseerunud kauplustekett, mille Läti kaupluste operaatorettevõtteks on SIA Aldar Latvia. Lätis asuvad SuperAlko poed Valka linnas ja Ikla-Ainazi ning Murati-Veclaiecene piiripunktides. Hiljuti avati esimene kauplus Leedu-Poola piiri lähistel Suwalkis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070