Autorid: Maarit Eerme, Allan Rajavee • 4. juuni 2019

Hansab tahab murda G4Si sularahamonopoli

Eestis veab praegu ettevõtete sularaha ainult rahvusvaheline kontsern G4S, kuid kohalikud ettevõtjad kavatsevad selle monopoli murda.
Hansabi juhatuse esimehe Janno Kallikormi sõnul on nemad valmis käitlema kogu Eestis ringlevat sularaha.
Foto: Liis Treimann

Turva-, makse- ja automaatsete süsteemide lahendusi pakkuva Hansabi ambitsioon on 2020. aasta lõpuks saada minimaalselt 20% turuosa ning 2021. aasta lõpuks soovivad nad enda käes näha juba poolt kogu turust. Relvad lahinguks on valitud.

Ettevõte loodab pakkuda madalamaid hindu ja moodsamat teenust, mis on praeguses turuolukorras nende hinnangul vananenud.

Kliendid vajasid konkurentsi

Hansabi juhatuse esimees Janno Kallikorm ütles, et Eesti turul on pikalt valitsenud olukord, kus sularaha käitlemise teenust pakub ainult üks ettevõte. "Tundsime, et nõudlus konkurentsi järele on päris suur ning kliendid vajasid, et keegi siia turule tuleks," ütles ta.

Hansabi partner on Viking Security. "Meie oleme peatöövõtja, kuid vedudega ehk logistika poolega tegeleb meie partner," ütles Kallikorm.

Viking Security juhatuse liige ja tegevjuht Tannar Tiitsar ütles, et rahaveo turul valitsenud tugev monopoolne olukord pani juba mõnda aega mõtlema selle peale, et konkurentsiolukorda oleks vaja tugevdada. "See oli liikuma panev jõud. Hansab pöördus meie poole ettepanekuga ja jõudsime kiirelt ühise koostööni," ütles ta.

G4Si sularahadivisjoni direktori Peeter Torimi sõnul on G4Sil konkurentsi tekkimisel strateegia olemas. "Ostsime 2015. aasta lõpus sularahavedu ja töötlust pakkunud ettevõtte Eurex CS. Sellest ajast on meil olemas strateegia juhuks, kui konkurent turule tuleb," ütles Torim.

Kliendid ei nurise, aga loodavad hinnalangust

Sularaha käitlemisega tegelesid vahepeal ka Eurex ning Securitas, kuid viimane loobus ja umbes kolm aastat tagasi ostis G4S Eurexi ära. Kallikorm rääkis, et suured globaalsed ettevõtted on käinud siin maad uurimas, kuid keegi ei ole seda teed ette võtnud, kuna nähakse, et turg on väike.

Sama kinnitas Torim, kelle sõnul näitab ka teiste riikide kogemus, et väiksemal turul on tegijaid vähem. "Sularahakäitlusteenuste turg on kahanev, sest erinevaid makseliike on juurde tulnud ja kaardimaksete osakaal järjest kasvanud. Aga konkurents on alati hea ja sunnib rohkem pingutama," sõnas G4Si sularahadivisjoni direktor.

Pane tähele

Kui veetav rahasumma ületab kehtiva palga alammäära ühes kuus sajakordselt, peab vedu turvama kaks tulirelvadega varustatud turvatöötajat ja peab kasutama turvakohvrit.

Kui veetav summa on üle miljoni euro, ei piisa enam turvakohvrist, vaid on vaja soomustatud sularahaveosõidukit.

Üle 4 miljoni eurose summa vedu on vaja kooskõlastada politseiga.

Eesti Panga kõneisiku Viljar Rääski sõnul on nõuded passiivsed ehk sularahavedaja otsimisel ei pea finantsasutused kooskõlastama vedaja valikut Eesti Pangaga.

Praegu on ainus teenusepakkuja G4S, kellel on soomustatud autod ja vastava väljaõppe saanud turvatöötajad.

Olerexi turundus- ja kommunikatsioonijuht Kai Põldemaa ütles, et kuna praegu konkurentsi selle teenuse valdkonnas ei ole, siis oleks uue teenusepakkuja turuletulek tervitatav. Teisalt lisas ta, et ettevõte on praeguse sularahaveo teenusepakkuja tööga rahul. "Nad suudavad meie suhtes olla paindlikud ja tegutsevad kiirelt," ütles Põldemaa.

Hinnale viitasid ka teised kauplejad. Näiteks Põldma Kaubanduse tegevjuht Heinar Põldma tervitas uut tulijat, avaldades ühtlasi lootust, et see tähendab teenuse hinna langust. Maxima Eesti tegevjuht Marko Põder ütles, et nad on praeguse teenusega rahul, kuid täpsustas, et äri jätkusuutlikkuse ning teenuse hinna mõttes on kindlasti tervitatud konkureeriva ettevõtte turuletulek.

Kallikorm avaldas lootust, et nende turuletulek muudab hinnad madalamaks. "Kliendid on meile öelnud, et teenus on kallis ja ei ole kõige paindlikum," ütles ta.

Kallikormi sõnul on Hansabil teenuse alustamiseks juba eelkokkulepped sõlmitud. "On neid ettevõtteid, kes on kohe valmis meie kliendiks tulema. Mõni peab aga hanke korraldama," rääkis ta. Eelkokkuleppe sõlminud klientide nimesid ei saanud ta öelda, kuid avaldas, et nad sihivad nii finantssektorit, kaubandust, teenindust kui ka logistikaettevõtteid, kes käitlevad teatud hulgal sularaha. Teenuse osutamisega plaanitakse alustada aasta viimases kvartalis.

Mis on AS Hansab?

AS Hansab on asutatud 1991. aastal. Ettevõtte tegevuse eesmärk on pakkuda klientidele kvaliteetseid ja usaldusväärseid terviklahendusi turva-, makse-, multimeedia- ja automaatsete süsteemidega. Peamised kliendisegmendid on pangandus- ja finantssektor, logistikasektor, riigisektor ja jaekaubandus, lisaks pakutakse lahendusi haridus- ja meditsiinisektorile.

Ettevõte keskendub neljale tegevussuunale: müügieelsele toele, seadmete ja lahenduste müügile, projektide juhtimisele ja paigaldusele ning müügijärgsele teenindusele.

Eestis hooldatakse üle 30 000 seadme sh ligikaudu 600 sularahaautomaati, 20 000 makseterminali ja suurel hulgal sularaha-, videovalve- ning läbipääsusüsteeme, täites ligikaudu 35 000 hooldustellimust aastas.

Eelmise aasta lõpus pakkus ettevõte tööd 77 inimesele ja kokku maksti palkadena välja 1,4 miljonit eurot. Uue tegevusvaldkonnana käivitas Hansab dokumentide ja kaartide personaliseerimis- ja tootmisüksuse. Mullu investeeriti põhivarasse kokku 557 000 eurot.

Ärikasum:

2015: 256 523

2016: 525 599

2017: 407 259

2018: 542 761

Müügitulu:

2015: 8 807 074

2016: 10 544 501

2017: 10 704 324

2018: 12 132 331

Hansabil on sularaha töötlemise valdkonnas ja sularahakeskuste ehitamisel pikaajaline kogemus. Nad on tarninud ja paigaldanud vajalikud seadmed erinevatesse sularaha käitlevatesse asutustesse. "Meie kliendid on finantsasutused, keskpangad ja sularahatöötlejad kogu Baltikumis. Meil on need teadmised olemas, kuidas sularaha käidelda," ütles Kallikorm ning lisas, et neil on rahatöötlemise seadmete, füüsiliste- ja elektrooniliste turvalahenduste ning automaatika valdkonnas kogemust juba rohkem kui 25 aastat.

Loe Äripäevast, kuidas soovitakse konkurendist eristuda.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757