Autor: Kaubandus.ee • 21. juuni 2019

Ülevaade 1. juulil jõustuvatest õigusaktidest

Kaubanduskoda koostas ülevaate kõige olulisematest seadusemuudatustest, mis jõustuvad 1. juulil 2019. Ettevõtjate jaoks on kõige olulisemaks muudatuseks see, et edaspidi on võimalik avalikule sektorile esitada arveid vaid e-arvetena. Kokku jõustub juuli algusest üle 25 õigusakti.

Alkoholiaktsiis väheneb veerandi võrra

Alates 1. juulist langeb õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiis 25 protsenti. Selle tulemusena väheneb 0,5 liitrilt õllelt (5%vol) makstav aktsiisisumma 0,1 eurot ja ühe liitri viina puhul 2,51 eurot. Muudatuse peamine eesmärk on vähendada piirikaubandust lõunapiiril.

Vaata lisaks: Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus

Kehtima hakkava uued piirangud sigarettidele ja e-sigarettidele

Alates 1. juulist hakkab tubakatoodetele ja nendega seonduvatele toodetele kehtima väljapaneku keeld ja kaubamärkide esitlemise keeld jaekaubanduse müügikohtades. Lisaks jõustub nõue, et e-sigarettide vedelik ei või sisaldada maitse- ega lõhnaaineid, välja arvatud tubaka maitse ja lõhn. Juulist keelatakse ka tubakatoote ja tubakatootega seonduva toote Eesti-sisene kaugmüük. See tähendab, et edaspidi ei ole lubatud e-poest osta sigarette või e-sigarette ja nende vedelikke.

Vaata lähemalt: Tubakaseadus

Avalikule sektorile tuleb edaspidi saata ainult e-arveid

1. juulil jõustub raamatupidamise seaduse muudatus, mille kohaselt saavad ettevõtted ja ka muud juriidilised isikud avalikule sektorile saata arveid ainult e-arvetena. Paberil ja elektroonilisel kujul arveid enam ei aktsepteerita.

Avaliku sektori üksuseks, kellele alates 1. juulist tuleb saata e-arveid, loetakse riiki ja riigiasutust, kohaliku omavalitsuse üksust ja kohaliku omavalitsuse üksuse asutust, muud avalik-õiguslikku juriidilist isikut ning kõigi eelpool nimetatute otsese või kaudse valitseva mõju all olevat sihtasutust, mittetulundusühingut ja äriühingut.

Vaata lisaks: Raamatupidamise seadus ja Avalikule sektorile saab alates juulist saata ainult e-arveid

Pikeneb teatud nõuete aegumistähtaeg

Kahju õigusvastasest tekitamisest tulenevate nõuete ja kriminaalmenetluse raames esitatud tsiviilhagi alusel väljamõistetud nõuete aegumistähtaeg pikeneb praeguselt kümnelt aastalt 20 aastale. Pikem aegumistähtaeg kohaldub näiteks tootja, ohtliku ehitise või asja omaniku vastutusest tulenevatele nõuetele. Muudatuse eesmärk on tugevdada võlausaldajate õiguseid.

Pikemat aegumistähtaega kohaldatakse alates 2019. aasta 1. juulist jõustunud kohtuotsusest, kohtulikust kokkuleppest või muust täitedokumendist tulenevatele nõuetele.

Muude tsiviilõiguse nõuete, näiteks müügilepingust tuleneva ostuhinna tasumise nõude või laenulepingust tuleneva nõude aegumistähtaeg on endiselt kümme aastat.

Vaata lisaks: Tsiviilseadustiku üldosa seadus

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757