Autorid: Villu Roogna, Annika Kald • 30. august 2019

Ülevaade e-poe loomise tasuta tarkvaradest

Hoiatuseks, et tasuta tarkvara puhul tuleb alati arvestada, et selle haldamine pole sageli sugugi tasuta ega ka odav.
Blogija Brette Lepik
Foto: Erakogu

IT-maailmas toimuvad muudatused mitte nädalate, päevade või tundide, vaid pigem sekunditega, seega võib siinkirjutatu juba järgmisel hetkel ebatäpseks osutuda, kirjutab 29. augustil Äripäeva tellijatele ilmunud eriväljaandes Alustava ettevõtja A ja O IT-teenuseid pakkuva ettevõte CGi tarkvaraarhitekt Villu Roogna.

Esmalt aeg, mis on tänapäeval kõige kallim. Tasuta tarkvara ülespanek ja haldus võib osutuda mitu korda ajamahukamaks, kui teenusena pakutav tasuline lahendus. Kui ise tehnilist poolt ei jaga ega läbi hammusta, siis tuleb maksta inimesele, kes selle töö ära teeb. Kui plaanis ise kogu töö ära teha, siis tuleb olla valmis ka tehnilist poolt õppima, samas juurde õppimine on alati kasulik.

Paljud tarkvarad pakuvad seadistamiseks viisardit–head abivahendit, mis võimaldab keerulist tarkvara kiiresti seadistada ilma menüüdes ringi tuhnimata. Näiteks veebipoe üles seadmisel tuleb seadistada andmebaas, administraator-kasutaja, valuutad, makseviisid jne.

Ära ei tohi aga unustada, et viisardeid kasutades peab alati endale ka selgeks tegema (vähemalti enne live’i minekut), mida sa täpselt selle sammuga süsteemis muutsid.

Kogemus on näidanud, et kohati võtavad alustavad kasutajad tasuta veebitarkvara ning panevad muudkui „next“, „next“, „next“ ja mõnda aega see isegi toimib, aga üsna varsti, kui mingi jama tekib või midagi vaja muuta on, siis tegelikult kasutaja isegi ei tea, mis seadistused ta peale keeras. Samuti kui tekib probleeme, siis tasuta veebipoed enamasti individuaalset tuge ei paku või on see tugi tasuline ja abi saamiseks tuleb kasutada foorumeid ja blogisid. Ka tuleb tasuta veebipood kuhugi majutada ja korralik tarkvaramajutus maksab.

Villu Roogna, IT-teenuseid pakkuva ettevõte CGi tarkvaraarhitekt
Kui tekib probleeme, siis tasuta veebipoed enamasti individuaalset tuge ei paku või on see tugi tasuline ja abi saamiseks tuleb kasutada foorumeid ja blogisid.

Tuleb lugeda ka nn väikeses kirjas infot. Paljude tasuta veebipoodide lisad pole enam sugugi tasuta. Seega tasub kindlasti mõelda, arvutada ja võrrelda enne kui otsustada tasuta veebipoe kasuks.

Pole olemas universaalset igale poole sobijat

Ütlen ka kohe ära, et ei ole olemas ideaalset lahendust, mis igale poole sobib. Kõik sõltub ikkagi detailidest, näiteks – kui palju on müüdavaid tooteid, milline on prognoositav külastatavus, milliseid võimalusi on praegu vaja ja milliseid võib olla tulevikus.

Samas on ise muudetav ja hostitav veebipood jällegi paindlikum kui valmis veebipoe teenus ning võibolla sisaldub kogu vajalik funktsionaalsus juba baastootes ja lisasid pole vaja või siis on need konkreetsed lisad tasuta või odavad. Teisalt on muidugi jällegi oma tasuta veebipoe haldamine suurepärane motivatsioon ka oma tehniliste teadmiste täiendamiseks, mida mina igati soovitan.

Kui on soov ka programmikoodis muudatusi teha, soovitan mõelda ka koodi kvaliteedile. Halva koodi peale head programmeerijat naljalt ei leia. Ja meeles tasub pidada, et laialt levinumatele tarkvaradele on ka lihtsam vajadusel tulevikus programmeerija leida.

PANE TÄHELE! E-poe loomisel tuleb arvestada ka Eestis enesestmõistetavaks peetud asjadega, näiteks ID-kaardiga autentimine ja pangalink.

Sugugi mitte kõik tasuta veebipoed ei paku lihtsat viisi pangalingi või ID-kaardiga autentimise lisamiseks ilma tehniliste teadmisteta. Kui on soov kasutajaid ID-kaardiga autentida, tuleb vajalikud moodulid sageli veebipoele ise juurde programmeerida. Pangalingi saab levinumatele tarkvaradele ka valmismoodulina.

Üks lihtsamaid viise pangalingi lisamiseks on maksekeskus. Nagu tavaliselt, ei pruugi lihtsam variant olla kõige odavam. Maksekeskuse teenustasud hakkavad tehingute arvu tõustes päris kiiresti kasvama.

Eraldi pangalinkide lisamine ilma maksekeskuseta on küll natuke keerulisem, samas võib osutuda pikemas perspektiivis tunduvalt odavamaks.

Alljärgnevalt on toodud ülevaade levinumate vabavaraliste e-poodide tarkvarade nimedest:

See nimekiri ei ole kaugeltki ammendav. Samuti leiab netist nende kõigi kohta palju materjali ja ka võrdlusi, mida ei hakka siin dubleerima. Toon välja vaid nimed ja mõningad kommentaarid. Ja ei maksa unustada, et ka poe suurus on suhteline mõiste.

* WooCommerce - WordPressi lisamoodul

Populaarse WordPressi tarkvara lisamoodulina ehitatud veebipood. Lihtsa poe peaks üles saama päris kiiresti ka siis, kui WooCommerce’iga varasem kokkupuude puudub. Arvestada tuleb muidugi, et installida ja selgeks teha tuleb nii WordPress kui Commerce’i lisamoodul.

Üldiselt sobib see pigem väikese või keskmise poe jaoks, kuigi netist leiab ka suuremaid poode, mis on suutnud WooCommerce’i edukalt tööle panna. Veebist leiab palju tasuta materjali e-poe püsti panemiseks ja selle seadistamiseks. Pangalingi liides tundub ka valmiskujul saadaval olevat: https://wordpress.org/plugins/estonian-banklinks-for-woocommerce/ või maksekeskuse kaudu.

* Magento

Võimalusterohke, aga alustajale keeruline veebipood. Samas on väga palju funktsionaalsust, mis teistel poodidel lisadena (mis pole alati tasuta) juba sisse ehitatud. Vajab võimekamat majutust kui ülejäänud siin nimetatuist. Üldiselt sobib keskmisele või suurele veebipoele ja väikese poe jaoks ehk liigagi võimekas. Samas võib väike pood alati suureks kasvada.

Pangalinki võimalik saada maksekeskuse kaudu või ka eraldi valmis liidesena.

* PrestaShop

Väga lihtsasti üles seatav veebipood. Lihtsa poe ülesseadmine läks siin nimetatutest kõige kiiremini. Intuitiivne kasutajaliides. Netist leiab ka suuri poode, mis PrestaShopi kasutavad.

Pangalinki võimalik saada maksekeskuse kaudu või ka eraldi valmis tasulise liidesena.

* OpenCart

Üsna lihtsalt üles seatav veebipood. Netist leiab ka suuri poode, mis OpenCarti peale ehitatud.

Pangalinki võimalik saada maksekeskuse kaudu või ka eraldi valmis tasulise liidesena.

* Sylius

Symfony raamistiku peale ehitatud veebipood. Atraktiivsust arendajatele lisab Symfony põhi. Netist leiab päris palju näiteid, kus Magento pealt on erinevatel põhjustel Syliuse peale üle kolitud. Sobib pigem siis, kui soov ise midagi arendada korraliku e-poe põhja peale. Pangalink olemas Symfony raamistiku liidesena (bundle).

Blogija Brette Lepik: Kui on aega ja kannatust, saab e-poe loomisega ka igaüks ise hakkama

Saaremaalt pärit sisustusblogija Brette Lepik hakkas esmalt pidama blogi, mille nimeks oli „Pintsli ja kohvriga“ ning hiljem asutas Kuressaares sisustuspoe, kus taastab vanu esemeid ja müüb neid üle maailma. Oma loodavate kodusisustustarvete müügiks on Lepik veebipoe ehitanud WordPressi WooCommerce’i tarkvara peale, mille tegemisega sai ta ise koos ühe tuttavaga kenasti hakkama. Lepik rääkis, et alustas blogi pidamist WordPressi pakutavas tasuta programmis.

Aja möödudes kasvas inimeste huvi ning demoversioon ei pakkunud enam piisavalt lahendusi. Ta osales WordPressi kiiremaks õppimiseks vastaval koolitusel ning kuna algteadmised olid olemas, siis edasine tegelikult nii väga keeruline ei olnudki. Pigem sai head infot oma lehe paremini nähtavaks muutmiseks (näiteks Google’i otsingumootoris).

„Valisin kodulehepõhja, mis toetaks ka Commerce’i, kui ühel hetkel on plaan ka e-pood avada. E-poe tegemisel aitas mind tuttav, kes on WordPressiga täitsa sina peal. Kuigi, kui on aega ja kannatust, saaks sellega ka ise hakkama,“ räägib Lepik.

Välja on antud ka WordPressi õpik, mis algajale, ja tegelikult ka juba mõningaste kogemustega kasutajatele, teeb väga kenasti kõik etapid selgeks.

Höme poe e-pood on tema sõnul pidevas arenduses ning proovitakse omal käel kenasti hakkama saada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757