Autor: Kaubandus.ee • 24. jaanuar 2020

Uuring: kolmandik noortest säästab iga kuu üle 100 euro

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse läbiviidud millenniumipõlvkonna finantskäitumise uuringust selgus, et võrreldes 2015. aastal läbiviidud uuringuga on noorte harjumus säästa tõusuteel. Kui varem säästis 18–30-aastatest noortest üle 100 euro kuus vaid 12% vastanutest, siis värske uuringu andmeil juba 29%.
Foto: Pixabay.com

„Võrreldes varasemaga on suurenenud säästmine kodu ostmise, reisimise ja pensionipõlve kindlustamise eesmärgil. Kodu ostmiseks ja reisimiseks säästavad kõige enam 22–26-aastased. Need, kes tagavaraks raha kõrvale ei pane, tõid peamise põhjusena välja, et säästmiseks ei jää raha üle,“ selgitas uuringutulemusi Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse juht Kati Voomets.

Noorte rahaline toimetulek on võrreldes 2015. aastaga paranenud. 43% vastajatest (varem 31%) saavad hästi hakkama ja neil jääb kuu lõpus raha üle. Vähenenud on majanduslikult keerulistes oludes elavate noorte inimeste hulk. Kui 2015. aastal vastas 15% noortest, et nad on alatasa rahalistes raskustes ja ots-otsaga kokku tulemine on raske, siis värske uuringu andmeil on selliste vastajate hulk 9%. Rahuldaval tasemel saab oma sissetulekuga hakkama 46% vastanutest.

Uuringutulemustest selgus, et noorte seas on suurenenud kodulaenu võtmine: kodu ostmiseks on laenu võtnud 24% (varem 17%) vastanutest. Enim on kodulaenu võtnud 27–30-aastased, kellest 44% on kodu soetanud laenu abil (varem 33%). Samas on vähenenud järelmaksu ja õppelaenu kasutamine ning tuttavatelt laenu võtmine. Kõige rohkem on laenukoormus vähenenud 18–21-aastaste seas, kellest 86% pole üldse laene (varem 67%).

„Positiivse muutusena saab välja tuua, et kui varem said oma finantskohustustega hakkama 77% noortest, siis praeguseks on see tulemus oluliselt paranenud ning 85% noortest ei ole jäänud võetud finantskohustuste täitmisega hätta,“ rääkis Kati Voomets.

Kui 2015. aastal toetasid vanemad majanduslikult ligi kolmveerandit noortest, siis praeguseks vajavad vanemate majanduslikku tuge 68% noortest. Kõige enam vajavad enda sõnul vanemate rahalist toetust 18–21-aastased.

Noorte palgaootused on võrreldes varasemaga kasvanud: 69% sihtrühmast ootaks tööle asumisel vähemalt 1500 euro suurust töötasu (netopalk), mis oli viie aasta eest ainult 39% vastajate palgaootus. Küsitlusest selgub, et kuni 1000 euroga saaks hakkama 17% vastanutest.

Millenniumipõlvkonna finantskäitumise uuringu viis Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse tellimusel läbi Turu-uuringute AS möödunud aasta novembrist detsembrini. Uuringus osales 420 inimest vanuses 18–30 eluaastat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757