27. märts 2020

Kuidas oma äri kiirelt veebi viia?

Keerulised ajad motiveerivad leidma uusi lahendusi. Üle öö liikusid tarbijad tavapärastest kanalitest üle e-kanalitesse ning omandasid lennult oskuse kõike, mida vähegi saab, tellida internetist. Kuidas oma äri kiirelt internetti viia, kirjutab Columbus Eesti e-kaubanduse digitaliseerimisekspert Mikk Maiste.
Foto: rupixen.com on Unsplash

Kui Sa oled väike äri, siis keskendu valmislahendustele

Kui Sinu äri keerleb paarikümne toote ümber või pakud ainult teenuseid, siis ära hakka uut e-poodi või kodulehte nullist ehitama. On olemas väga palju häid tööriistasid, mis säästavad meeltult aega ja saad loetud päevadega suhelda klientidega e-kanali abil.

Üheks heaks näiteks siin on kodumaine e-poe platvorm Voog, kes ka eriolukorra esimestel päevadel teatas, et kõik uued liitujad saavad nende teenust esimesed 6 kuud tasuta kasutada. Kui Sinu äri on pigem rahvusvaheline ning pead teenindama palju erinevaid riike, siis soovitaksin analoogse lahendusena Shopify'd. Mõlemal platvormil on olemas Eestis levinud makse- ja tarnemeetodid ning kui tuli takus, saab 48-tunnise "häkatoniga" oma veebipoe püsti.

Kui Sa oled keskmise suurusega äri, siis vaata kõigepealt, mis Sul juba olemas on

Tõenäoliselt on Sul kasutusel juba mingid tarkvarad ja süsteemid, millega Sa varasemalt igapäevaselt müüki korraldasid. Tavaliselt on see mingi majandustarkvara ehk ERP, millel koheselt veebipoodi kaasas ei olnud (või oli väga vilets) ja seetõttu ei ole Sa sellele eriti tähelepanu pööranud.

Halb uudis on see, et üleöö see iseenesest heaks ei muutu. Hea uudis on aga see, et on olemas e-poe platvormid, mis võtavad kogu info teie olemasolevast ERP'ist ja kasutavad seda e-poe, tellimiskeskuse või kliendiveebi loomiseks. Üheks selliseks tarkvaraks on näiteks Sana-Commerce, mille omanäolisus peitubki selles, et see ühendub automaatselt majandustarkvaraga ning tooted, hinnad, laoseisud jms saab reaalajas teie olemasolevast süsteemist. See on suur ajaline kokkuhoid võrreldes täiesti uute süsteemide loomise või integreerimisega ning sellist veebikeskkonda võib kasutada nii piiratud ligipääsuga tellimiskeskonnana (suunatued edasimüüjatele) kui ka tootevaliku kataloogina (suunatud erakliendile). Iga ettevõte valib sobiliku formaadi ja lihtsalt hakkab kasutama.

Suured tegijad peavad kõik oma ressursid ümber paigutama e-ärisse

Suurtel ettevõtetel juba on tavaliselt veebikanal või e-pood ning ehmatus on selle võrra väiksem. Samas on praegune olukord väga kaugel varasemast argipäevast, kus maksimaalselt viiendik ostudest tehti e-kanalis. Täna tehakse maksimaalselt viiendik ostudes füüsilises kanalis ning e-pood ongi uus "tavapood".

Kuidas pidada vastu järsule koormuse kasvule?

Minu soovitused on järgmised:

- Automatiseeri klienditeenindus. Suuna kõik vabanev ressurss telefoni, e-maili või live-chati haldamiseks ning võta kasutusele korralik klienditoe tarkvara. Selleks võib olla MS D365 Customer Service, Hubspot või midagi kolmandat.

- Tee kiire audit. Võibolla oli varem täiesti piisav, kui midagi pakiti käsitsi ja osa toote- või tellimuste infost liikus käsitsi. Kui e-poe maht kasvab nädalaga 5 korda, näitab see väga kiirelt kätte nõrkused. Selline maht jääb püsima veel pikaks ajaks ja kui oled mures oma e-poe võimekuse osas, kaasa täna konsultante või eksperte - kiire e-poe auditi võid saada nädalaga, aga see annab juhised, kuidas pidada vastu järgmised kuud.

- Suuna ressursid e-poe arendusse. E-eestlane on kiire kohaneja ja kui Sa teed oma tooted ja teenused tarbitavaks üle e-kanali, harjub ta kiirelt ümber. Seega, äri ei pea kahtlemata kaotama, see muudab enda formaati lihtsalt.

Mis saab turundusest, reklaamist ja kliendikohtumistest?

Tarbijad ei ole kuhugi kadunud, nad lihtsalt kasutavad teisi kanaleid. Nad on ikka pakkumistest huvitatud, aga see peab olema tarbitav veebi kaudu. Väga paljud inimesed on juba märganud, et tegelikult on isegi aega natuke rohkem kui varem ning paljudesse teemadesse saab paremini süveneda.

Kasuta järgnevaid vahendeid:

- Kasuta automaatset turundusplatvormi, et tutvustada oma toodet või teenust (D365 Marketing, Hubspot)

- Tee videokõne koos ekraani jagamisega (Skype, Teams, Zoom, Slack)

- Teeninda oma klienti iseteeninduskeskonnas (E-pood, kliendiveeb - palju erinevaid platvorme)

- Paku kliendituge live-chati vahendusel (D365 Customer Service, Intercom, Zendesk)

- Automatiseeri korduvaid protsesse nagu tellimuste või saadetiste haldus (MS Power Automate, Zapier)

- Jaga oma infot OneDrive, SharePoint'i või Dropbox'i vahendusel.

Kas ma juba hiljaks ei ole jäänud?

"Parim aeg puu istutamiseks oli 20 aastat tagasi. Järmine parim aeg on täna". (Hiina vanasõna)

Hakka tegutsema! Rasked ajad lähevad mööda, aga inimeste harjumused jäävad püsima.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757