Autor: Kaubandus.ee • 9. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ASEANi maad leppisid kokku kaubanduspiirangute vähendamises

Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) liikmesriikide kaubandusministrid leppisid kokkukaubandustõkete olulises langetamises, et parandada regiooni konkurentsivõimet. Ministrid sõlmisid ka kaks lepingut Hiinaga, mis kahandavad tollitariife paljudele kaupadele.

Teenustega kauplemise osas on kavas kokkulepe sõlmida järgmisel kuul riigijuhtide tasemel, vahendas etv24.ee.

Kagu- ja Ida-Aasia riikide kaubandus- ja välisministrid kogunesid Filipiinidel Cebus, samas kui riikide liidrite kohtumine jäeti läheneva taifuuni Utor hirmus ära.

ASEANi ministrid leppisid kokku, et alates 1. jaanuarist kaotatakse tollitariifid 3523 kaubaartiklile ja lihtsustatakse tolliprotseduure. Samuti otsustati alates 2008. aastast kolmes etapis kahandada mittetollilisi kaubandustakistusi, et aastaks 2010 need sootuks kaotada.

Filipiinide kaubandusministri Peter Favila sõnul on kümne ASEANi liikme tihedama ühistöö eesmärgiks paremini ligi meelitada väliskapitali, võisteldes kiirelt kasvavate naaberriikide India ja Hiinaga. Samas hoiduti täieliku vabaturu loomisest: Favila väitel leidsid ministrid, et põllumajandus vajab endiselt kaitset vabaturu eest.

Jaapan, kes on väga huvitatud majanduskoostööst Kagu-Aasia maade ühendusega, lubas kohtumisel eraldada 52 miljonit dollarit abiraha, et hoogustada ASEANi integratsiooni ja majanduspartnerlust Tõusva päikese maaga.

ASEANi kümnes liikmesriigis elab 560 miljonit inimest ja bloki sisemajanduse kogutoodang ületab Indiat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757