Autor: Kaubandus.ee • 16. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osav ostumagnet peitub pakendis

Vastupidiselt keskkonnateadliku kodaniku arusaamale, et mida vähem pakendamist, seda puhtam loodus, kinnitavad toidutöösturid, et lähiajal keskendutakse väikepakendis toidukraami tootmisele.

Võitjaks kroonitakse tootja, kes oskab oma hakkliha, juustu või vorstijupi kõige ahvatlevamasse rüüsse pakkida. Kummalisel kombel ei juurdle poes söögikraami valiv klient tõsiasja üle, et keedusalaami jääb keedusalaamiks, olgu see pakitud viilukestena kirevasse ümbrisesse või keeratud kaalukaubana karusesse jõupaberisse.

Hästi müüv pakend on pilkupüüdva disainilahendusega, valmistatud kvaliteetsest materjalist ning hea trükiga.

"Tootja vahetab pakendi välja sellepärast, et muutub tooraine või tuuakse turule uue maitsega toode," selgitas plastpakendeid tootva ASi Estiko-Plastar juhataja Triin Anette Kaasik. "Põhjus võib olla ka mingis seadusemuutuses, mistõttu pakendile trükitud info nõuab täiendamist."

Üks pakendile uue väljanägemise andmise põhjus peitub selles, et ettevõte soovib anda vanale tootele uue kuue, kuigi n-ö sisuliselt midagi ei muutu. Või siis soovitakse pakkematerjali muutmisega toote mõnda omadust eraldi rõhutada. Näiteks Rakvere Lihakombinaadi n-ö tavalise koostisega hakkliha on pakitud musta värvi karpi, n-ö kerge, väiksema rasvasisaldusega hakkliha aga eristab tavalisest kreemikat värvi karp.

Igaühele oma pakend

Estiko-Plastari üks viimase aja stiilinäide on Põltsamaa Felixi valmistoitude pakendite uuendamine. Kui seni pidi toidupaki avamiseks mõnda terariista kasutama, siis uued pakid on nn peel-efektiga, mis võimaldab seda avada rebides.

Reklaamiagentuuri Ecwador loovjuht Uku Nurk sõnas, et praegu toimib toidukaupade jaemüük üldjoontes nii, nagu ikka on toiminud, ent mõnevõrra väiksemate mahtudega, mõnevõrra kompaktsemana ja mõnevõrra ärevamalt kui aastapäevad tagasi.

"Tehnilisi võimalusi toodete väljanägemist muuta on palju ja neid järjest ka kasutatakse. Üha olulisemaks muutub ka toodetele n-ö kontseptuaalse suunitluse andmine ning nende suunamine kindlalt piiritletud sihtgruppidele. Seda nii sisu kui ka vormi osas," iseloomustas Nurk. "Nii on lihtsalt avatavad ja suletavad pakendid, kiiret ja mugavat kasutamist võimaldavad tooted, külmkapisõbralikud tooted, tooted koduperenaistele, töömeestele, salenejatele, lastele jne."

Nurk usub, et pelgast pakendi uuendamisest, kui sisu jääb samaks, ei piisa, vähemalt ei tööta see müüki õhutava võttena kuigi kaua.

Väikepakendi võidukäik

Rakvere LK juhatuse esimees Anne Mere tunnistas, et ettevõtte suund on praegu kindlalt pakendatud toidukauba valmistamisele. Seda eesmärki teenib ka aasta alguses soetatud senisest pea kolm korda tootlikum hakkliha pakendamisliin. Hakklihapakkide etiketi töötas välja üks Londoni reklaamiagentuur. Uuendusena on etikett kleebitud üle pakendi ääre selliselt, et tooteinfo on loetav ka siis, kui lihapakid seisavad riiulil. Mere näeb uue kujundusega pakendites võimalust suurendada müüki ka Lätis ja Leedus.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek on seda meelt, et väga palju esineb ülepakendamist.

"Võib-olla mõne toidukauba puhul pole plastikpakendile alternatiivi," märkis Eek. "Aga võtame kas või tavalised käärid, mis millegipärast on pakitud suurde papist ja plastikust kesta, kuigi piisaks väikesest lipikust, kuhu triipkood ja tooteinfo ära mahuks."

Müüginõks - ela kauem ja tarbi rohkem!

Lisaks pakenditrikkidele kasutavad tootjad tähelepanu võitmiseks ka kõikvõimalikke turundusnippe.

Nippide arsenal algab praktilisest teist pudelit avavast õllepudelist ja lõpeb tootele maagiliste väärtuste omistamise või sisuliselt mõttetu vilistava pudeliga. Sellesse loetellu mahuvad ka probiootikume sisaldavad toiduained. Nii on saadaval Valio Gefiluse ning Tere Dr. Helluse kaubamärki kandvad funktsionaalsed tooted.

Nüüd plaanib E-Piim müüki saata uudse pakendi ja koostisega juustu, mille tõmbenumber on selles "elutsev" vererõhku alandav bakter, TÜ professori Marika Mikelsaare juhtimisel avastatud Tensia. Mikelsaar kinnitas, et tegu pole tootele suvaliselt omistatud fluidumiga, vaid teadustööl põhineva tõdemusega.

"Jõudsime järeldusele, et see bakter kas ravib kõrgvererõhutõbe või ennetab sellesse haigestumist 95% tõenäosusega," ütles ta.

E-Piima juhatuse esimehe Jaanus Muraka jutust saab selgeks säärase uudistoote turuletoomise kaugele tulevikku vaatav tagamõte - seda juustu süües püsib inimene kauem elus ja tarbib ka teisi tooteid kauem.

"Kui meie majanduspoliitiline postulaat on innovatiivsus, siis toidutööstuses toimuva innovatsiooni oluline suund on funktsionaalsete toodete juurutamine," märkis ta. "Ilmselt on õige pea igal toidutööstusel oma funktsionaalsed tooted, miks mitte ka n-ö oma laktobatsillid. Aga võidavad esimesed."

Hea toidukauba pakend paelub ostjat esimesest pilgust

Pakend peab aitama kaasa toidu säilimisele ja mõjuma riiulitel pilgupüüdjana, pakendi väljatöötamise alus on aga iga konkreetse toote iseloom.

"Toidutööstus annab pakenditootjale lähteülesandeks parameetrid, millele peab pakend vastama - nii toidu säilimise kui ka pakendamise, st ka pakkemasina seisukohalt," rääkis ASi Estiko-Plastar juhataja Triin Anette Kaasik.

Kindlasti on tähtis teada, kas pakendatakse õhukeskkonda, modifitseeritud atmosfääri või hoopiski vaakumisse. Lisaks muidugi tootest tulenev spetsiifika - kas toode peab olema hapniku või valguse eest kaitstult, on see niiske või peab kasutama uduvastast efekti, mis ei lase pisikestel tilkadel pakendile koguneda ja toode paistab pakendist kenasti läbi. Mida aeg edasi, seda olulisemaks muutub tarbija jaoks pakendi kergesti avanemine ning võimalus seda korduvalt sulgeda.

"Kergesti avatavus tähendab seda, et pakend avaneb keevituse kohalt, mitte ei rebene nii, et kogu sisu sülle lendab," kirjeldas Kaasik.

Kui toote kohta käiv info on olemas, hakkab pakenditootja arendama pakkematerjali. Proovitakse erinevate materjalide koostoimet ning üldjuhul tehakse katserullid, mida siis konkreetse toidutootja pakkemasinas katsetatakse. Oluline on pakendi funktsionaalsus. See peab vastama toote omadustele, olema masinates töödeldav ning loomulikult kliendile silmatorkav.

Kaasiku sõnul on pakenditootjad justkui kogu tööstuse indikaator. Tellimuste mahtu vaadates on neil kaunis hea ülevaade erinevate sektorite olukorrast - kui tootjatel on mahud kahanenud, kajastub see kohe ka tellitavate koguste vähenemises.

Langus väljendub nii kodu- kui ka välisturul ja selle tõttu on pakenditootja sunnitud tegevuses kokkuhoiukohti leidma.

"Kui varem tellisime kõiksuguseid abitöid ajutiste lepingutega ettevõtteväliselt, siis nüüd korraldame need asjad oma jõududega," selgitas Kaasik. "Lisaks oleme senisest aktiivsemalt tegutsemas välisturgudel, leidmaks uusi kliente, et korvata Eesti turu langust."

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757