Autor: Kaubandus.ee • 28. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Allan Remmelkoor: Kristiine keskus kajastab aruandes kasumit-kahjumit

Kristiine Kaubanduskust omab ning juhib üks ja sama ettevõte, mistõttu kajastub keskuse tegevusest tekkinud kasum või kahjum majandusaruandes, ütles keskuse juht Allan Remmelkoor.

"Meil omanikfirma opereerib ka ja meil ei näidata kasumeid ja kahjumeid ühel või teisel põhjusel eraldi. Praegi ei ole neid asju lahku löödud," rääkis Remmelkoor, kuidas käib Kristiine Kaubanduskeskuse juhtimine ja majandustegevuse kajastamine.

Viru Keskuse juht Ants Vasar ütles Äripäevale, et AS Viru Keskus ei ole kasumit taotlev ettevõte selle tavapärases mõistes, vaid Viru keskuse kinnisvara omavate ettevõtete ASi Viru Väljaku Arenduse, ASi Viru Center ja ASi Hotelco operaatorfirma, mille ülesandeks on hallata keskust ja tagada kaubanduskeskuse kui ühtse terviku funktsioneerimine parimal võimalikul moel. ASi Viru Keskus puhul ei ole õige rääkida kasumist või kahjumist, sest kõik kulud kaetakse omanikfirmade poolt, seetõttu ettevõtte taotletavaks tulemiks on ja jääb olema null, rääkis Vasar.

"Ju neil siis on mingid põhjused, miks nad hoiavad operaatori tegevust omanike ettevõtetest lahus," märkis Remmelkoor. Samas ei oma tema hinnangul kaubanduskeskuse kliendi jaoks mingisugust tähtsust ettevõtte sisemine struktuur, kes või mis on juriidiline isik, kes maja omab või renditulu saab. Remmelkoor selgitas, et tihtipeale on üks ettevõte majaomanik, kes kasseerib renditulu, ja samas on teine juriidiline keha, kes opereerib, kuigi nad võivad lõppude lõpuks kuuluda ühele ettevõttele.

„Ma ei tea, kuidas keskuste omaniksuhted paigas on,“ vastas Remmelkoor, kas Viru keskuse skeem on ainulaadne Eestis. "Tihtipeale on nii, et kui keskust omab tõesti mingi institutsionaalne investor, on ta siis mingi suur pensionifond, nii nagu mujal maailmas tavaks, siis on loomulikult spetsiaalsed juhtimisfirmad, kelle omanik on lepingu alusel võtnud oma keskust juhtima, ütles ta.

Aga nii palju kui Remmekoor enda sõnul teab, siis Viru Keskuse puhul on sisuliselt üks ja sama ettevõte, kes siiski omab ja juhib, aga lihtsalt mingil põhjusel on löönud selle juriidiliselt lahku," märkis Remmelkoor. Aga seda ma ei oska rohkem kommenteerida, lisas ta.

Kristiine Kaubanduskeskus AS omanikud:

AS Pro Kapital Eesti

Svalbork Invest

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070