Autor: Kaubandus.ee • 31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ants Vasar: oleme põhja ligidal

September-oktoober annavad aimu, kas inimesed on valmis varasemast rohkem raha välja käima, kommenteeris Viru Keskuse juht Ants Vasar jaemüügi trende. Oleme põhja ligidal, lisas ta.

"Paar kuud näitavad, kas oleme põhjas stabiliseerumisseisus või on veel kuhugi potsatada," ütles Vasar. "Palju kukkumisruumi enam pole, oleme üsna põhja ligidal," lisas ta.

Statistikaamet teatas täna, et juunis mõnevõrra aeglustunud jaemüügi langus kiirenes juulis taas – jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük oli juulis 4,9 miljardit krooni, mis on püsivhindades 16% väiksem kui eelmise aasta juulis.

Vasara sõnul oli juuli üldist olukorda arvestades neile suhteliselt positiivne kuu. Mais-juunis oli näha stabiliseerumise märke, juulis oli stabiliseerumine juba toimunud, selgitas ta. Juuli oli meile parem kui mai või juuni, lisas Vasar. Augusti tulemused tema sõnul veel lõplikult selged pole, ent ta avaldas lootust, et stabiliseerumine jätkub. Üldjoontes jäi augusti positsioon samaks kui oli juulis, märkis Vasar.

Ennustustega ette tõtata tema sõnul ei maksa. September-oktoober annavad märku, kas inimesed on valmis varasemast rohkem raha välja käima, kinnitas ta. Sügisest jaemüüki mõjutab Vasara ütlusel kooliaja algus. Paljud pered peavad laste koolimineku pärast septembris-oktoobris rohkem raha välja käima, märkis ta. Sügis-talviseid kaupu hakatakse Vasara sõnul ostma oktoobris ja siis on ka näha, milliseks võib kujuneda talvemüük.

Samas ütles Vasar, et jaemüük jääb järgmisel aastal tänavusega üsna samale tasemele. "Ei usu, et järgmisel aastal sellega võrreldes üle kahe protsendi kasvu tuleb," märkis ta.

Statistikaameti andmeil kukkus juulis enim – mullu sama ajaga võrreldes 32 protsendi võrra – müük arvuti- ja fotokaupade kauplustes. "Suvi pole IT-kaupadele kunagi olnud parim müügiaeg," kommenteeris Vasar. "Paljud vidinad on moeasjad, mitte hädapärast-asjad," lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757