Autor: Kaubandus.ee • 11. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülikooli Apteek: kui seadust ei muudeta, lahkume Eestist

Soomlastele kuuluv Ülikooli Apteek kaalub Eestis tegevuse lõpetamist, kuna kehtiv seadus takistab ettevõtte teatel nende tegevust.

Kui ravimiseadus samasugusena kehtima jääb, on Ülikooli Apteegi tegevjuhi Reet Tengi sõnul peagi turul vaid kaks ettevõtet. "Ülikooli Apteek sooviks väga Eestis tegutseda, aga elementaarsed arvutused näitavad, et see on äriliselt ebamõistlik, kui olukord ei muutu," selgitas ta.

Esmaspäeval arutab riigikogu sotsiaalkomisjon ravimiseaduse muutmise eelnõud. Ülikooli Apteegi teatel tuleks kaotada tänases seaduses toodud piirangud üldapteekide tegevusloa väljaandmisele, mis võivad viia konkurentsi kadumiseni ravimiturul. See võib aga tõsta ravimite hindu ja vähendada nende kättesaadavust.

Tengi sõnul omavad turuliidrid Tamro ja Magnum Medical orienteeruvalt 90% ravimite hulgi- ja jaemüügiturust. "Tänases ravimiseaduses kehtivate piirangute toel on konkurents ravimite hulgimüügiturul sisuliselt välja suretatud,“ ütles ta.

"Tootevalikut ja hinnataset kontrollivad kaks ketti, kellele kuulub nii hulgi- kui jaekanal ehk apteegid. See ei ole aga kahtlemata parim lahendus nii lõpptarbijatele kui riigile," lisas Teng.

Tema sõnul on üldapteegi tegevusloa saamisega seotud piirangud kaasa aidanud näiteks apteekide arvu vähenemisele nii linnas kui maapiirkondades. „Hetkel toimub mitme taotleja puhul apteekide tegevuslubade väljastamine liisuheitmise põhimõttel, kus osalevad apteegikettide esindused," märkis Teng.

"Kui ühel ketil on esindusi näiteks 40 ning mõnel väiksemal vaid kolm, ei ole võidušansid võrdsed," iseloomustas Teng seaduse mõju ning lisas, et liisuheitmine tuleks ravimiseadusest välja kirjutada.

"2006. aastast on Tallinnas välja antud liisuheitmise põhimõttel 25 apteegi tegevusluba, avatud on aga ainult 12 uut apteeki. See näitab, et liisuheitmise meede ei toimi ja võitnud ettevõtete eesmärk ei ole uute apteekide avamine, vaid turu sulgemine konkurentidele," selgitas ta.

Ülikooli Apteegi hinnangul tõrjuvad kaks suurettevõtet väiksemad turuosalised nii ravimite jae- kui hulgimüügiturult välja. Ravimite hulgimüüja TopMed AS lõpetas tegevuse tänavu ning 2010. aastal lahkub turult Oriola AS.

"Nende juhtumite  tõenäoline põhjus on apteekide omandiõiguse koondumine kahe hulgimüügiettevõtte kätte," märkis Teng.

Kaubamärki Ülikooli Apteek kasutav Yliopiston Apteekki OÜ alustas Eestis tegevust 2004. aastal ning kuulub ühte Helsingi Ülikooli juurde 1755. aastal asutatud Yliopiston Apteekki apteekidega. Eestis tegutsetakse Tallinnas, Tartus, Narvas, Viljandis, Pärnus, Kuressaares, Lihulas, Mustlas ja Jõhvis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070