Autor: Kaubandus.ee • 12. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamkivi: pandipakendi süsteem peab jääma

Pandipakendi süsteem ei tohi muutuda vabatahtlikuks, ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Riigikogu liige Toomas Tõniste (IRL) ütles täna Postimehes, et ei taha koos erakonnakaaslase Erki Noolega tehtava pakendiseaduse muutmise ettepanekuga pandisüsteemi kaotada, kuid muuta sellega liitumise vabatahtlikuks.

Ministri sõnul luges ta täna hämminguga kahe riigikogulase seisukohta. "On ütlematagi selge, et niisugune samm toob kaasa kogu süsteemi kokkuvarisemise, sest kes tootjatest või importijatest ikka vabatahtlikult lisa on nõus maksma," sõnas Tamkivi.

Tänane süsteem on tema ütlusel töötanud väga hästi – pandipakend on loodusest kadunud, selle tagastamise protsent ulatub üle 90. "Kui tänane kogumissüsteem muutub, siis julgen väita, et me näeme juba esimesel seadusemuudatusele järgneval suvel, kuidas puhkealad täituvad purkide ja pudelitega," märkis Tamkivi. 

Tagatisraha süsteem motiveerib tema sõnul joogitaarat ära viima. "Isegi täna on Eestis kogutava olmeprügi hulgas 30% pakendijäätmeid, mis tähendab, et aastas kasvavad ainult pakendite tõttu prügimäed 100 000 tonni võrra kõrgemateks," sõnas minister.

Tamkivi kinnitas, et pakutud seadusemuudatus toob kiire lõpu korduvkasutusega pakenditele, mis omakorda tõstab oluliselt riigi prügikoormust. Praegu jõuab umbes 95% korduvkasutusega pakenditest tarbijani tagasi, lisas ta.

Täna on maksimaalne käitlustasu pakendi kohta 47 senti, olenevalt pakendist jääb keskmine tasu 30-40 sendi vahele. "Kas see on liiga kõrge hind, mida oleksime valmis maksma oma looduse puhtana hoidmise eest," küsis Tamkivi. "Arvan, et kindlasti mitte ja jutud sellest, kui hirmsaid juurdehindlusi see poes tarbija jaoks tekitab, on ilmselge liialdus," lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700