Autor: Kaubandus.ee • 20. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad hoiatavad järgmiste hinnatõusude eest

Ettevõtete juhtide sõnul aasta alguses hindu ei tõstetud, kuid toorainete kallinemise tõttu maailmaturul on mõnede toodete osas aasta jooksul hinnatõus vältimatu.

“Käesoleva aasta alguses me hindu ei tõstnud, kuid aasta jooksul plaanime kindlasti tõsta, sest päris ilma pole enam võimalik müüa,” rääkis Põltsamaa Felix AS juhatuse esimees Anti Orav.

Orava sõnul on tegemist valdavalt nende toodetega, mille tooraine hinnad on tõusnud või tõusmas, eelkõige õli või aedvilju sisaldavad tooted. “See on kulupõhine hinnatõus ja sõltub sisendite hinnatõusudest. Suurusjärk varieerub mõnest protsendist kuni 10 protsendini,” rääkis Orav. 

Hinnatõusu aeg sõltub sellest, millal kaubandus hinnad ära muudab. “Me võime oma hinnad kauplustele edastada, kuid kui nad pole sellega nõus, siis hinnatõusu ei tule. Täna on see väga palju kinni selles, kuidas kaubandus olukorda mõistab,” selgitas Orav.

Orava hinnangul on normaalne mõtlemine jäänud liiga palju kinni sellesse, et euro ei tõsta hinda. Kui sisendite kallinemise tõttu on tõesti tarvis hinda tõsta, siis seda ettekäändeks tuua pole mõistlik, lisas ta.

Ka kodutekstiilitoodete valmistamisega tegeleva Mivar ASi juht Ingvar Kadastu sõnul plaanib ettevõte 2011. aasta jooksul mõne toote osas kindlasti hinda tõsta. Põhjuseks on toormaterjali hindade kasv. “Kiu hinnad on maailmaturul tõusnud ja see mõjutab otseselt kiupatjade hindu,” rääkis ta.

Valmistoodete hinnatõus leiab Kadastu kinnitusel aset umbes kuu aja pärast, sest siis tuleb uus toormaterjal uue hinnaga sisse. “Vähemalt praeguste plaanide kohaselt jäävad teiste toodete hinnad samaks,” lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757