Autor: Kaubandus.ee • 29. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandushiide trahvitakse kommirahaga

Möödunud aastal avastas tarbijakaitseamet, et kolmandikul juhtudest olid hinnad müügisaalis ja kassas erinevad. Vale hinna eest tehtud keskmine trahv oli 33 eurot.

Tarbijakaitseamet tegi kontrolloste 97 kaupluses. Hinnad ei ühtinud 33 poeskäigul ehk 34 protsendil juhtudest.

Kauplused väidavad, et tegu on inimlike eksitustega. „See oli kauba väljapanija  tähelepanematus,“ ütles Tõrva Tarbjate Ühistu juht Ilona Leetma.

„Selliseid vigu juhtub tihtipeale, sest kui kaupluses on kümneid tuhandeid tooteid, on selge, et me muudame seal ühel päeval saja või kahesaja toote hinda, võib selline näpukas alati juhtuda,“ ütles Maxima suhtekorraldaja Erki Erilaid.

Keskmiselt 33 euro suurust trahvi ei pea maksma kaubanduskett, vaid töötaja. Tavaliselt kaupluse juhataja või teenindaja.

Kas trahvid on makstud, sellele Leetma ja Erilaid kinnitada ei oska. „Usun küll, et on makstud. Rohkem pole see jutuks tulnud,“ ütleb Leetma.

Erilaid aga ei näe võimalust, et selliseid „näpukaid“ tulevikus sisse ei tuleks. „Nii kaua, kui pole elektroonilist süsteemi, see asi juhtub. Elektroonilised hinnasildid tulevad, aga need on kallid. Siis tuleks võtta see raha kliendilt,“ ütleb Erilaid. Leetma lisas, et nad on töötajatele hinnateemat selgitanud.

Tarbijakaitseamet sõnas, et jätkab tulevikus selliste aktsioonide läbiviimist ja probleemile tähelepanu suunamist avalikkuse vahendusel. „Siinkohal tuleb aga ka tarbijaid üles kutsuda sellistest anomaaliatest kohe ettevõtteid teavitama ja sellekohaste signaalidega teavitada ka tarbijakaitseametit,“ soovitas tarbijakaitseamet. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070