20. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atlandi lõhe hind kukkunud 32%

Atlandi lõhe hetketehingute hind on kukkunud juulikuiselt rekordtasemelt 32%, kuna kuumem merevesi on suurendanud kalakasvu ja tootmismahte, vahendab Bloomberg Norras Bergenis asuvat lõhebörsi Fish Pool.

Maailma suurim lõhekasvataja Marine Harvest ja teised tootjad peavad vastu kahe kuu jooksul toimunud kalahinna langusele, kuna ülepakkumine paistab kahanevat.

Oslo börsi kalakasvatajate indeks, kus on 15 liiget, on juuli keskpaigast langenud 2%. Swedbanki teatel on ettevõtteid aidanud tuleva aasta turu üsna kitsas väljavaade.

"Vaatamata hinnalangusele on 2014. aasta ootused peaaegu muutumatud," ütles Swedbank First Securitise peaanalüütik Henning Steffenrud. "Arvestades, et kasumisuhtarvude alusel on lõheaktsiad atraktiivsed, peaks see aitama aktsiatel tõusta."

Maailma suuruselt teisel lõhekasvatusmaal Tšiilis on tootmise tipp juba tehtud ja suurimal tootjal Norral ei tohiks kasvada tootmine edasi sesoonsest jõulude-eelsest hüppest, ütles Nordea Marketsi analüütik Kolbjoern Giskeoedegaard.

Marine Harvesti suurim omanik, miljardär John Fredriksen on ostunud alates 22. juulist umbes sada miljonit ettevõtte aktsiat, mis on viinud tema osaluse ettevõttes 31,31 protsendile. Marine Harvesti aktsia on tänavu tõusnud 21%, mis teeb ettevõtte turuväärtuseks 22,6 miljardit Norra krooni. Kalakasvatajate indeks on sel aastal tõusnud 28%.

Läinud nädalal maksis 3-6kilone Atlandi lõhe hetkehinna alusel 31,90 Norra krooni (4,07 eurole) kilogrammist võrreldes kaheksa nädala taguse 46,90 Norra krooniga.

Giskeoedegaard prognoosis, et enne aasta lõppu peaks lõhekilo maksma umbes 35 Norra krooni nagu ka tuleva aasta I kvartalis. See aitaks turul vältida 2011. aasta kogemust, kus hinnad kukkusid kümne kuuga 60%, jõudes Tšiili pakkumisšoki tagajärjel 18 Norra kroonile kilost. Siis langesid kalakasvatajate aktsiad indeksi näol 50%.

"Tõenäoliselt on meil kahekuuline periood, kus hinnad on 20ndates, kuid ma imestaksin, kui need langeksid alla 25 krooni," ütles ta 16. septembril.

Järgmise aasta lõhe tuletistehingute hind on 35,5 Norra krooni. Nordea prognoosi kohaselt maksab lõhe 2014. aastal 37 Norra krooni ja 2015. aastal 36 Norra krooni. Swedbank näeb järgmise aasta hinda umbes 34 kroonil.

Autor: Meelika Sander-Sõrmus, Romet Kreek

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757