Autor: Rivo Sarapik • 16. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauhof kirjutas Leedus korstnasse 20 miljonit

Eesti suuremaid ehituskaupade müüjaid Bauhof saneerib jõuliselt Leedus laiendatud äri. Leetu investeeritud ligi 20 mln eurot kandis Bauhof maha.

Bauhof Group teatas, et ettevõtte Leedu tütarfirma UAB Bauhof LT esitas Vilniuse kohtule ettevõtte restruktureerimise taotluse, eesmärgiga korrastada ettevõtte võlgnevusi ja korrigeerida ärimudelit. 

“Restruktureerimise otsus sündis raskelt,” ütles Bauhof Group ASi tegevjuht Mart Vau, kelle sõnul investeeris Bauhof Leetu 19 mln eurot ehk kaks korda plaanitust enam.

UAB Bauhof LT tegevjuhi Patricijus Rauktyse sõnul ei ole praegu näha, et Leedu majandusseis taastuks piisava kiirusega ning juhid ja omanikud otsustasid, et jätkamine Leedu 5 kauplusega ja olemasoleva ärimudeliga ei ole jätkusuutlik. Tema sõnul püütakse vältida Leedu Bauhofi pankrotti.

“Teeme pakkumised ka töötajatele ja rendileandjatele, kellega on ettevõttel pikaajalised lepingud. Loodame, et nende sammudega õnnestub pankrotistsenaariumit vältida," selgitas ta.

Vau sõnul jätkab Bauhof Eestis aga laienemist ja tänavu avatakse uus kauplus uuenevas Mustika keskuses. Lähiaastail lisandub veel 5-7.

“Senine Leedu investeeringusumma on eelnevate aastate jooksul kogu ulatuses maha kantud ning Eesti majandustulemusi Leedu tütarettevõtte kahjum ja restruktureerimine ei mõjuta. Sellel aastal teeme eeldatavalt mullusest parema tulemuse nii käibelt kui ka ärikasumilt," täpsustas Vau.

Bauhof Group ASi 2012. aasta käive kasvas kümnendiku võrra 96 mln euroni, millest Leedu osa moodustas 22 mln eurot. Eesti müük kasvas samapalju ja see moodustas 74,6 miljonit eurot. Ärikasumit teenis ettevõte 1,2 mln eurot mulluse 3,2 mln eurose kahjumi vastu. Bauhofil on Eestis 12 kauplust, ettevõttes töötab üle 450 inimese.

Tänavu suvel ostis Bauhofi ja MyFitnessi praeguste ja endiste juhtide ning nõustajate loodud ettevõte MyInvest Estonia OÜ Stockholmi erakapitalifondilt Askembla Growth Fund kõik Bauhof Group ASi ja My Fitness ASi aktsiad. Tehingut rahastas SEB Eesti.

Askembla Growth Fund otsustas juba varakevadel müüa oma osaluse erinevates Balti riikides tegutsevates ettevõtetes.

MyInvestis ei ole üht suuraktsionäri või mitut valitsevat aktsionäri, vaid mitmekesine aktsionäride struktuur, kuhu kuuluvad nii Bauhofi kui MyFitnessi praegused aktsionärid, juhtkonna liikmed ja tehingu nõustajaid. Enamus MyInvestist kuulub eestlastele, suurim MyInvesti aktsionär on Nemor Invest.

"Nemor Invest OÜ ja Bauhofi Skandinaavia investoritest partnerid saavad olla ka edaspidi Eesti ehitusmaterjalide ja aiakaupade sektori suurima jaekaubandusettevõtte omanikud,” ütles MyInvest Estonia nõukogu esimees Indrek Prants juulis. “Ka oleme väga rahul, et omandame tehinguga Eesti suurimaks spordiklubiketiks kasvanud MyFitnessi.”

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700