4. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupluse avamine olgu meeldejääv

Uute kaupluste avamisel või ka niisama kampaania korras rakendatakse sageli turundust, kus pakutakse asju tasuta või väga hea hinnaga. Sageli põhjustab see poes lausa üleöö ootamist või hullu tunglemist soodsa kauba nimel. Kuidas sellesse suhtuda - kas edukas müüginipp või inimväärikuse alandamine?

Turunduskonsultant ja Marketingi Instituudi juht Anu-Mall Naarits ütleb, et tasuta asjade pakkumine on tihti hea viis poe avamisele meedias tähelepanu saada, sest tavaline poe uste lahti tegemine ei ületa ajakirjanduses uudiskünnist kuidagi. "Lisaks on tehtud ka muid trikke, millest näiteks markantsemad võivad olla rõivapoe avamisel pakkumine, kus sada esimest alasti ostjat saavad tasuta riided selga vms," räägib ta. "Igal juhul on oluline teha avamisel midagi meeldejäävat ja tähelepanutõmbavat, sest muidu on järgnevatel päevadel veel keerulisem uudiskünnist ületada." Naarits lisab aga, et samas peab iga ettevõte lähtuma oma brändi väärtustest nii, et avamistegevus või tähelepanu tõmbamine tuleneks otseselt brändi väärtustest. "On ju avamine või uue brändi lansseerimine oluline just seetõttu, et see on esimene kord, kui uus tulija positsioneeritakse ja ta suhestub konkurentidega," tõdeb ta. "Seega tuleb avamistegevusi väga hoolikalt kaaluda ja valida välja kõige täpsemalt brändi positsioneeringut kommunikeerivad tegevused ja sõnumid."

Naarits selgitab, et poodide puhul on üheks brändi identiteedi osaks ka selle külastajad ja teised toodete ostjad ning nii tuleb tagada, et meie sõnumi ja tegevuse peale tuleb kohale sihtklient. "Kui aga sihtklient, tema hoiakud ja vajadused ei ole piisavalt kaardistatud, siis võib mõne juhuslikult tehtud tasuta pakkumise peale sattuda kohale hoopis vale klient ning arvamust sellest, kellele on toode suunatud, on hiljem väga keeruline muuta," leiab ta.

AS TKM King juhatuse liikme Enn Pareli sõnul on nemad sellist võtet rakendanud. "Tegime seda esimese Shu kaupluse avamisel Rocca Al Mare keskuses 2009. aastal," meenutab Parel. "Tulemused olid jahmatavad – tunglemine, mäsu, väga suur ajakirjanduse huvi, väga palju meediakajastust." Parel on veendunud, et piiratud eelarve tingimustes on selline kampaania igati asjakohane ning võimaldab väikeste kuludega jõuda paljude inimeste teadvusesse.

Selver AS-i avalike suhete juht Annika Vilu ütleb, et nende jaoks on kõige olulisem, et kliendid tunneks end nende kauplustes alati ja igas olukorras hästi. "Inimväärikust riivavad kampaaniad selle eesmärgiga kohe kindlasti mitte ei haaku," on Vilu veendunud.

AS Prisma Peremarketi turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas kinnitab, et nende eesmärgiks ei ole kunagi olnud hullude tunglemiste või massipsühhoosi tekitamine, kuid kuna kõikide kaupluste vahel käib tihe hinnakonkurents, on neil endalegi üllatuseks õnnestunud üks kord oodatust suurem tunglemine tekitada. "Paraku on eelnevalt aga võimatu ennustada, mis on see hinnapiir, mis äratab inimestes tähelepanu ja paneb nad poodi tulema, kuid ei võta neilt siiski inimväärikust," ütleb Lainas. "Sageli mõjutavad taolisi situatsioone just mingi kriitilise massi klientide käitumine, mis on üsna prognoosimatu." Ta kinnitab, et kui üks grupp hakkab toote kättesaamise nimel suisa võitlema, võtavad taolise käitumismaneeri üsna kiiresti üle ka teised ostlejad. "Kui ka meedia antud käitumist ja ostupaanikat võimendama asub, võibki tulemuseks olla tunglemine ja omavahel kauba pärast võitlevad kliendid," tõdeb Lainas. "Nagu aga ütlesin, on taolise situatsiooni tekkimiseks vaja mitut mõjurit ning neid kõiki ei suuna vaid jaekauplus."

Lainas lisab, et kuna Prisma kontseptsioon keskendub pigem püsivalt soodsatele hindadele, siis üldiselt nemad ühekordsetele hinnakampaaniatele väga ei keskendu. "Eranditeks on uute kaupluste avamised või sünnipäevad, kuid ka nendel juhtudel püüame lisaks headele hindadele teha kõik endast oleneva, et poe külastamine oleks kõikidele klientidele siiski meeldiv ja turvaline kogemus," kinnitab ta. "Õnneks aitavad selle tagamisel kaasa meie ruumikad poed ja laiad vahekäigud."

Autor: Kristi Malmberg, Ketlin Rauk

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757