Autor: Maarit Eerme • 24. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse suurimad dividenditulu saajad

Äripäev koostas Dividendite TOPi, kus on aluseks võetud 2011. aasta majandustulemuste eest makstud dividendid 2012. aastal. Edetabeli esi 250 leiab mitmeid kaubandusettevõtete omanikke.

Kaubanduse kõige suuremad omanikutulu saajad:

1. Igor Goleništšev (koht suures tabelis 10) – 2 000 000

2005. aastal tegevust alustanud Indore Chemical enamusaktsionär. Ettevõte vahendab keemilisi lisandeid, mida kasutatavad nafta ümbertöötlemistehased. Suurema osa müügitulust teenib ettevõte Venemaal ja Valgevenes. Kuni 2007. aasta alguseni oli Indore Chemicali teiseks omanikuks Oleg Petrusev. Vahepeal oli Goleništšev ainuomanik, kuid 2012. aasta teises pooles andis 47% ettevõtte aktsiatest Venemaal elavale Nafisa Ismagilovale, kes omakorda loovutas selle osaluse eelmise aasta suvel samuti Venemaal elavale Rustam Timberbaevile. 2012. aastal omandas Indore Chemical 26% suuruse osaluse samal aastal asutatud firmas Modulehouse. Tegemist on ettevõttega, mis toodab ja paigaldav puitkarkassil moodulhooneid. Tegutsetakse Norras.

2-3. Enn Kunila ja Jüri Käo (koht suures tabelis 17) – 1 770 000 kumbki

NG Investeeringute kaks neljast suuromanikust ehk Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Kitmani jt firmade omanikud.

Eelmisel aastal valiti Käo Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu uueks juhiks. Ta kandideeris senise pikaaegse juhi Enn Veskimägi vastu. See pole ainus kord, kus Veskimägi ja Käo teed ristuvad. Käo osalusega Kitman ostis 2010. aastal ära pankrotistunud mööblitööstuse Thulema, mis on Veskimägile kuuluva Standardi suuremaid konkurente.

4. Hillar Teder (koht suures tabelis 22) – 1 530 000

Vene jaekaubandusketilt O’Key saadud dividendid, mis laekusid Tederi valdusfirmasse Barleypark. Äripäeval pole infot, kas Teder kogu summa või osa sellest ka oma valdusfirmast omanikutuluna välja võttis. 2012. aastal kasvas O’Key hüpermarketide arv 42-lt 52-le ning supermarketide arv 29-lt 31-le. Umbes samapalju (+25%) kasvas ka keti käive, ulatudes 116 miljardi rublani. Laienemisega on vaikselt hakanud Peterburi regiooni osakaal jaemüügiketi kogukäibes kahanema (aastaga 55%-lt 51%-le). Ka eelmisel aastal oli jaeketi eesmärk hoida suurt hulka hüpermarketeid arendusfaasis ja kasvatada käivet üle 20 protsendi. Lisaks kiirele laienemisele on börsil olev ettevõte pannud paika ka dividendide maksmise strateegia. Omanike vahel läheb jagamisele veerand teenitavast puhaskasumist.

5. Ando Aron (koht suures tabelis 25) – 1 237 000

Tööriistu ja seadmeid müüva firma Mecro ja Stokkeri kaupluseketi omanik. Mecro gruppi kuulub ka mitu tütarfirmat. Näiteks AS Nava, mis müüb puidutööstusseadmeid, ja Stokker Agri, mis müüb põllumajandustehnikat. 2012. aasta kevadel asutas Mecro klientidele finantseerimislahendusi pakkuva osaühingu Stokker Finance.

6. Aigor Helm (koht suures tabelis 28) – 1 149 000

Dividenditulu allikaks on valdusfirma Viabalt Invest, mille kogu 29,5 miljoni eurone müügitulu tuleb Leedus registreeritud tütarfirmast UAB Litcon. Suurem osa tulust teenitakse ehitusteenuse pakkumisest. Lisaks on ettevõtte tegevuseks veel filtrite tootmine ja puhastusvahendite hulgimüük. Aastatel 2006–2009 kuulus Viabalt Invest kahele leedukale, kes koos Aigor Helmiga on praegu hügieeni- ja koristustarvete hulgimüügiga tegeleva Pireka Eesti OÜ juhatuse liikmed. Tegemist on Leedu firma UAB Pireka Eestis registreeritud tütarettevõttega, mis esindab Eesti turul rahvusvahelist börsiettevõtet Kimberly-Clark Corp. Pireka esindab kaubamärke Kleenex, Scott, Kimberly-Clark, Vileda, Redy System. Lisaks puhastusvahendite hulgimüügile müüb Pireka Eesti ka soola.

7. Raul Voit (koht suures tabelis 30) – 917 450

Tegeleb Mobili ja Euroli õlide ning määrdeainete hulgimüügiga. Tema firma Morbela käive on viimasel kahel aastal järsult kasvanud. 2011. aastal suurenes käive ligi 40% ning 2012. aastal kaks ja pool korda. Eelmise aasta käibehüppe üks põhjusi oli tegevuse alustamine Poolas. Morbela tegutseb aastast 1993. Õlisid ja määrdeaineid tarnitakse Soomest ja Hollandist ning koostööpartneriteks on Exxon- Mobil Lubricants & Specialties Europe ning Eurol B.V. Kontserni suuremad kliendid on nii Eestis kui ka Leedus automüügiesindused, autovaruosade kauplused, hulgimüüjad, bensiinijaamad, transpordifirmad, tööstusettevõtted ning laeva- ja meretranspordifirmad.

8. Ain Langel (koht suures tabelis 35) – 824 000

1998. aastal loodud Lanlabi omanik. Ettevõtte põhitegevus on olnud laboriseadmete, meditsiiniaparatuuri, diagnostiliste ja laborireagentide müük ning seadmete remont ja hooldus. 2012. aastal oli Lanlab edukas Tartu

Ülikooli, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi ja Tallinna Tehnikaülikooli hangetel. Kokku on Eestisse tarnitud laboriseadmeid 250 kliendile 24 miljoni euro väärtuses. Ettevõtte käive oli 2012. aastal 3,68 miljonit eurot (2011. aastal 2,18 miljonit eurot) ja kasumit teeniti 2012. aastal 1,18 miljonit eurot (2011. aastal 148 386 eurot).

9. Viktor Siilats (koht suures tabelis 37) – 800 000

Suurim omanikutulu laekus autosid müüvast Info-Autost, kus Siilatsil on 80% ja Krista Siilatsil 20% suurune osalus. Info Auto maksis omanikele 2012. aastal kokku 650 000 eurot dividende. Info-Auto tegeleb Volvo ja Ford sõiduautode ning kaubikute müügi, remondi ja hooldusega. 2012. aastal müüdi 1002 uut Fordi, mis andis 4,8% suuruse turuosa kogu Eesti automüügist. Müügikasv võrreldes 2011. aastaga oli 7%. Uusi Volvosid müüdi 390, turuosaks 2% ja kasv võrreldes 2011 aastaga 12%. Info-Auto kirjutas aruandes, et kogu Eesti autoturu müügimaht kasvas 2012. Aastal 14%. Kasutatud sõidukeid müüdi kokku 615. Info-Auto varuosade müügikäive oli 5,8 miljonit eurot ja teeninduskeskuste müügikäive 2,5 miljonit eurot. 2013. aastal sai Info-Auto Ford Cargo raskeveokite esindajaks Eestis. Kontserni kuuluva tütarettevõtte OÜ Rendix Auto 2012. aasta põhitegevusala oli sõidukite rent. Pika- ja lühirendi autopargis oli keskmiselt 45 sõidukit. Teine tütarettevõte AS Renest jätkas 2012 aastal oma põhitegevust, milleks on Fordi sõidukite import, olles Fordi sõidukite ametlik maaletooja Eestis. Viktor ja Krista Siilatsi teine ettevõte Evore maksis omanikele dividendi 350 000 eurot, ka sellest firmast kuulub

80% Viktor Siilatsile ja 20% Krista Siilatsile. See ettevõte tegeleb kinnisvaraga. Näiteks ostis 2012. aasta novembris ASi Hoolekandeteenused korraldatud oksjonil Kernu Mõisa koos 21,9 hektari suuruse kinnistuga. Oksjoni alghinnaks oli 305 000 eurot. Palju Evore selle eest maksis, pole teada, aga aasta jooksul osteti kinnisvara kokku 1,1 miljoni euro eest. Kernu hooldekoduna tegutsenud mõisahoone kavatsetakse rekonstrueerida ja avada mõis avalikuks kasutamiseks.

Viktor ja Krista Siilatsi kolmas firma IEG (osalused vastavalt 80% ja 20%) omanikele 2012. aastal dividendi ei maksnud. Selle ettevõtte alla on Siilatsid koondanud suure hulga erinevaid ärisid. Näiteks Ankrupoi OÜ, Ankrutule OÜ, Balti Merekaatrite OÜ, Baltic Cruisers OÜ, Eesti Video OÜ. 2012. aastal asutati kaks uut tütarettevõtet – Eliber Publishing OÜ ja õhusõidukite rentimisega tegelev Airol Air OÜ.

10. Teet Järvekülg (koht suures tabelis 54) – 570 000

Tegeleb kütuse vahendamise ja nõustamisega. Temaga seotud Port One OÜ müüb ja vahendab Eesti, Läti ja Leedu transpordifirmadele kütust kogu Euroopas, samuti saavad kliendid tasuda teede kasutamise eest Euroopas ning sellest aastast saab Port One’i kaardiga tasuda ka autoremondi eest.

Teet Järvekülg on üks nendest, kes otsustasid esitada hagi keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse vastu, sest Reformierakonna tipp-poliitikud olid seotud transpordifirmas Autorollo toimunud skeemidega, mille tulemusena kahjustati Autorollo võlausaldajate huve. Järvekülje firma on üks Autorollo võlausaldaja.

Tabelisse jõudsid veel Jüri Vips, Jaan Koppel, Urmas Laanem, Heinar Põldma, Tiit Rahkema, Peeter Luik, Väino Kaldoja, Ants Vahur, Jaan Kirss, Kait Liinev jm.

Reedel ilmus ajakiri Äripäeva dividendide TOP, kus on reastatud 250 suurema omanikutulu teenijat. Äripäeva lugejaks registreerijad saavad aga TOP 300 lugeda Äripäeva veebileheküljelt.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757