Autor: Maarit Eerme • 4. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlussektori kasumit paisutavad kaubandus, laondus ja kinnisvara

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2015. aasta I kvartalis 650 miljonit eurot, mis oli 9% väiksem kui aasta varem samal ajal, teatab Statistikaamet.

Võrreldes 2014. aasta I kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kaubandus-, kinnisvara- ning veondus- ja laondusettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse, info ja side ning põllumajandusettevõtted. Töötleva tööstuse kasum vähenes ligi neljandiku võrra, seda eelkõige põhiliselt ekspordile suunatud elektroonika-, metalltoodete- ja puidutööstuse kasumite vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2015. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 11,6 miljardi euro eest, mis oli 2% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu vähenes 7% mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jaekaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes 5%.

Ettevõtete kulud vähenesid 2015. aasta I kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1%, samas tööjõukulud suurenesid 8%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 4% ja 5%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5080 eurot kvartalis ehk 2% vähem kui mullu I kvartalis.

Ettevõtted investeerisid 2015. aasta I kvartalis 458 miljonit eurot, mis oli ligi kümnendiku vähem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes kuuendat kvartalit järjest. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kaubandus- ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2014. aasta I kvartaliga suurenesid investeeringud ehitiste soetamisse, transpordivahenditesse ning arvutisüsteemidesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700