17. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmistoidu tarbimine näitab kasvu

Foto: Eiko Kink
Valmistoitu tootvad ettevõtted tootsid tänavu esimesel poolaastal ligi 100 miljoni euro väärtuses. Vaatamata välisnõudluse vähenemisele hoiab sisetarbimine ettevõtete müügitulu stabiilsena, selgub Maaeluministeeriumis koostatud valmistoitu tootvate ettevõtete 2015. aasta I poolaasta ülevaatest.

„Majandussurutise perioodil vähenenud valmistoodete kodumaine tarbimine on nüüd juba mitmendat aastat tõusutrendis ning valmistoit moodustab üha suurema osa Eesti toiduainetööstuse toodangust,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Kuigi Eesti jaoks oluliste kaubanduspartnerite kehv majandusolukord on toonud kaasa valmistoidu ekspordi 8-protsendilise vähenemise, siis sisetarbimise toel püsis ettevõtete müügitulu siiski stabiilsena.“

Ligikaudu pool Eestis toodetavast valmistoidust eksporditakse. Kuigi võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on valmistoidu eksport vähenenud 8 protsenti ja mitte-EL riikidesse koguni ligi 25 protsenti, moodustab valmistoitu tootvate ettevõtete eksport kogu toiduainetööstuse ekspordist jätkuvalt ligikaudu 20 protsenti.

Valmistoitu tootvates ettevõtetes töötas 2015. aasta esimesel poolaastal keskmiselt 2603 inimest.

Statistikaameti lühiajastatistika andmetel tegutseb Eestis keskmiselt 90-100 valmistoitu tootvat ettevõtet, ligikaudu 70 protsenti valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulust annavad neli suuremat tööstust.

Valmistoitu tootvate ettevõtetena käsitletakse ülevaates valmistoitude (salatid, võileivad jne), suhkru- ja kondiitritoodete, maitseainete ja –kastmete ning eritoitude (lastetoidud, dieettoidud, gluteenivabad toidud jne) tootmisega ning kohvi ja tee töötlemisega tegelevaid ettevõtteid.

KOKKUVÕTE:

Valmistoitu tootvad ettevõtted tootsid 2015. aasta esimesel poolaastal peaaegu 100 mln euro eest toodangut, millest ~50% eksporditi.Välisnõudlus vähenes, kuid sisetarbimise kasvu toel jäi müügitulu siiski eelmise aasta tasemele.Valmistoitu tootvate ettevõtete müügitulu oli 2015. aasta esimesel poolaastal 114,9 mln eurot. Lisaks toodangumahu kasvu aeglustumisele võis käibe kasvu pärssida ka vähenenud müügihinnad.Ettevõtete kasumlikkus vähenes. 2015. aasta esimesel poolaastal oli valmistoitu tootvate ettevõtete kogukasum 10,1 mln eurot, mida oli 7,8% vähem kui eelmisel aastal samal ajal.Ettevõtete efektiivsust palju parandada ei suudetud, kuna see jäi umbes 29 mln euroga (puhas lisandväärtus) eelmise aasta tasemele.Kontsern Orkla Confectionery & Snacs Finland Ab, mille koosseisu kuulub ka AS Kalev, plaanib suurendada oluliselt oma turupositsiooni Balti riikides. Jaanuaris sai ettevõte Läti konkurentsiametilt loa osta kaubamärgid „Laima“ ja „Gutta“.Paulig Grupi tööstusmaitseainete divisjoni kuuluv Saue Production OÜ vahetas omanikku. Aprillis lõpule jõudnud tehinguga müüdi ettevõte Prantsuse firmale Solina Grupp, kes on üks Euroopa suuremaid maitseainetootjaid.Äripäev reastab majandusnäitajate põhjal toiduainetööstuse ettevõtteid. 2014. aasta andmete põhjal oli pingerivis esimesel ja teisel kohal valmistoidu tootjad – Kulinaaria OÜ ning Lunden Food OÜ.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070