Autor: Kaubandus.ee • 6. september 2018

Toidukulutuste osakaal väheneb

Kui 90ndate aastate esimeses pooles moodustasid toidukulud 40% leibkonna kogukuludest, siis 2016. aastal oli see vähenenud juba 23%-ni. Kantar Emori ärisuuna juhi Aivar Voogi sõnul on langemisruumi küllaga, kuna põhjanaabrite juures on see osakaal 15%.
Foto: Julia-Maria Linna

Leibkondade tarbimiskulutused on viie aasta jooksul, 2016 vs. 2011 kasvanud peaaegu 1,5 korda. Voogi sõnul on näha, et leibkonna kulustruktuuris vähenevad kulutused toidukaupadele. „90-ndate aastate esimeses pooles olid toidukulud 40% kogukuludest, 2016. aastal on need vähenenud 23%-ni, kuid langemisruumi on veel küllaga,“ rääkis Voog. Ta ütles, et meie põhjanaabrite leibkonnakulutustes on toidukulutuste osakaal alla 15% ja samas suunas liigub ka meie tarbimiskulude struktuur. Näha on, et eluasemega seotud kulutuste (elekter, küte jne) osakaalud vähenevad.

„Leibkondade nn sundkulutuste osakaal väheneb (olles veel 40% lähedal) ning tasapisi kasvavad Eesti leibkondade võimalused oma soovi järgi kulutusi teha,“ sõnas Voog. Leibkondade kulustruktuuri analüüsist selgub, et kulutused vabale ajale ja väljaspool kodu söömisele kasvavad.

Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700