Autor: Kaubandus.ee • 27. mai 2019

Valitsus otsustas langetada alkoholi aktsiisi

Valitsus saavutas täna kabinetinõupidamisel põhimõttelise kokkuleppe aastate 2020–2023 riigi eelarvestrateegia ja 2020. aasta riigieelarve eelnõu osas, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.
Foto: Raul Mee

Teiste seas otsustati lõunasuunalise piirikaubanduse ohjeldamiseks langetada alates 1. juulist 2019 lahja ja kange alkoholi aktsiisimäära 25 protsenti. Valitsus otsustas ka tubakaaktsiisi laugema tõusu – varem kavandatud 10-protsendise tõusu asemel 2020. aastal tõuseb aktsiis viis protsenti aastas järgmised neli aastat.

„Tallink Grupp kiidab Eesti Vabariigi valitsust selle otsuse tegemise eest. Kui Riigikogu seaduse omalt poolt vastu võtab, siis lubab Tallink langetada hindu koheselt alates 1. juulist 2019, päeva esimese laeva väljumisest," kommenteeris TAllink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Ettevõtluskõrgkooli Mainor maksuõppejõu Janus Paurmani sõnul tõstsid õlletootjad kaks aastat tagasi aktsiisitõusu varjus hindasid nii, et riik jäi selles süüdi. “Aktsiisitõus mõjutas euro maksnud õllepurgi maksumust üles 20 senti, aga kõigis poodides tõusis hind samal ajal 40 senti. Sisuliselt läks pool hinnatõusust tegelikult kasumiks,” hindas Paurman.

“Õlletootjad ise tegid Läti poodidele müügikampaaniat, rääkides iga päev naaberriigi odavatest hindadest. Tootjate jaoks väga vahet polegi, kas ostetakse Lätist või Eestist, sest Eesti A. Le Coqi ja Läti Cesu Aluse omanik on sama Olvi Grupp. Saku Õlletehase omanikfirmale Carlsberg kuulub ühtlasi ka Läti suurim õlletootja Aldaris,” rääkis Paurman.

“Kui võrrelda õlletootjate toonast häälekat kisa aktsiiside vastu praeguse ajaga, kui õhus on kauaoodatud aktsiisilangetus, siis istuvad kõik tootjad kõnekalt vaikselt. Kui riik langetab õlleaktsiisi, siis paneks see tootjad ja poed ebamugavasse seisu. Ostjad ootavad, et hind langeks vanale tasemele ja tootjad peaksid hakkama otsima põhjuseid, miks hinda enam samavõrra langetada ei saa,” ütles Paurman.

Mainori maksuõppejõu sõnul ei ole alkoholiaktsiis majanduse üldise konkurentsivõime seisukohast väga oluline, sest see ei ole teiste toodete tootmissisend ning mõjutab vaid üksikuid sektoreid. “Odavam ja kättesaadavam alkohol läheb ühiskonnale hoopis tervishoiu- ja kuritegevuse kulude näol kallimaks maksma,” põrutas Paurman.

“Räägitud on ka kütuseaktsiisi langetamisest ning kuna erinevalt alkoholist on see väga paljude teiste majandussektorite oluline kuluosa, siis on ka muudatuse mõju potentsiaalselt palju laiem,” lisas Paurman.

Loe Äripäevast, mis maksumuudatused veel vastu võeti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757