Autor: Kaubandus.ee • 13. juuni 2019

​Ikooniline Mööblimaja suleb uksed

Eesti suurim ja tuntuim mööblikauplus „Mööblimaja“ lõpetab tegevuse, sest senine ärimudel on oma aja ära elanud. 39 aastat järjepanu samas kohas tegutsenud sisustuskaubamaja sulgeb suve lõpus uksed ning ruumid leiavad uued rentnikud.
Mööblimaja
Foto: Andras Kralla

Mööblimaja juhataja Ando Rehemaa sõnul pimesi traditsioonide hoidmine suurt leiba lauale ei too ning suurepärase asukohaga kinnisvara omanikud on otsustanud ruumid välja rentida, sest see on oluliselt tulusam, kui ise jaemüügiga tegelemine. „Tänapäeval on 6100 m2 vaid sisustusele pühendatud kaubamaja pidamine sellises paigas luksus. Meil on kohapeal küll enam kui 5000 erinevat mööblieset, kuid interneti võidukäik on suunanud tarbijate tähelepanu madalama kuluga digitaalsetele kanalitele,“ lisab Rehemaa. Tema sõnul enam kaupa juurde ei tellita ning kui saalidest ja laost on sulgemismüügi käigus kaup otsas, siis on otsas ka Mööblimaja pikk ja värvikas teekond.

Äripäev kirjutab, et Mööblimaja hoone esimesele korrusele tuleb A1000 Market ning maja ülemises ja alumises tagumises osas hakkab oma mööblit müüma Leedu mööblitootja Gintaro Baldai, kes juba tegutseb Tallinnas.

Tallinna Mööblimaja rajati 1980. aastal endise Pelgulinna kolhoosituru kohale Metsa- ja Puidutööstuse Ministeeriumi esinduskauplusena. Tegemist oli Eesti tolleaegsete mööblitootmise ettevõtete ning ministeeriumi ühisprojektiga. Näiteks saatsid tootjad hoone rajamisele ka oma mehi appi, et maja ikka korralikult püsti saaks.

Oma 2600 m2 müügipinnaga oli Tallinna Mööblimaja toona riigi suurim mööblipood. Esialgu müüdi seal ainult Eesti mööblifirmade toodangut, mis oli väga nõutud, kvaliteetne ning defitsiitne kaup. Seetõttu oli pood tallinlaste ja ka kaugemalt tulijate hulgas kõrges hinnas. Mööblimaja töötajad meenutavad, et nõudlus oli lausa nii suur, et järjekorras käis korda pidamas miilits. Inimesed seisid vahetustega tundide kaupa, et ihaldusväärne ese koju viia.

Peale Eesti taasiseseisvumist ning firma erastamist 1995 aastal alustati tegevust Mööblimaja AS-i nime all. Müügisaalides tehti põhjalik renoveerimine ja kaasajastati interjöör. Ladude arvelt suurendati müügipinda 4000 m2-ni ning hiljem veel 6100 m2-ni. Kaupade valik laienes ning suurenes importmööbli müük. Tänasel päeval pakutakse kohapeal rohkem kui 100 kaasaegse tootja kaupa paljudest erinevatest riikidest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757