Autor: Kaubandus.ee • 7. veebruar 2020

Kõige rohkem mõjutasid tarbijahinnaindeksi muutusi transport ja rõivad

Tarbijahinnaindeksi muutus oli jaanuaris võrreldes 2019. aasta detsembriga –0,4% ja võrreldes eelmise aasta jaanuariga 1,6%.
Foto: Raul Mee

Eelmise aasta jaanuariga võrreldes olid nii kaubad kui ka teenused 1,6% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes langenud 1,1% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,4%.

Foto: Maarit Eerme

Mulluse jaanuariga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport, millest põhiosa andsid 14,2% kallinenud bensiin ja 12,3% kallinenud diislikütus. Kodudesse jõudnud elekter oli 18,2% odavam. Suurem oli veel toidu ja mittealkohoolsete jookide mõju, millest enamiku andsid liha ja lihatooted (5%), värske puuvili (14,9%) ning jahu ja jahutooted (4,2%). Suuremad muutujad olid pealinna ühistranspordi 33,1-protsendilist hinnatõusu peegeldav kombineeritud transport ja põhiliselt pealinna veetariifide mõjul 23,9% odavnenud veevarustus.

Möödunud aasta detsembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim rõivaste ja jalatsite soodusmüügid. Veel oli indeksi muutusele suurem mõju kodudesse jõudnud elektri odavnemisel (7,1%) ja ka jaanuariks ostetud lennukipiletid olid odavamad kui detsembriks ostetud piletid (20,2%).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757