Autor: Kaubandus.ee • 11. märts 2020

Eesti noored teevad aastas miljoneid e-oste

E-ostude arv kasvas Eesti noorte seas viimasel kahel aastal ligi kolm korda ning pea samapalju kasvas tehingute käive, näitab SEB uuring.
Foto: Shutterstock

Statistika kohaselt tegid noored vanuses 18–25 eluaastat 2019. aastal 1,2 miljonit e-ostu ning kulutasid 20,5 miljonit eurot. Iga kolmas noor ostab veebipoodidest regulaarselt ning rohkem kui pooled eelistavad e-ostelda kord paari nädala jooksul.

„Noorte kasvav aktiivsus e-kanalites tuleneb ühelt poolt e-kaubanduse arengust, teisalt aga viimastel aastatel ka noorte kasvanud sissetulekutest," kommenteeris noorte e-kauplemiskultuuri SEB juhatuse liige Ainar Leppänen. Tema sõnul on viimaste aastatega tõusnud nii keskmisest kõrgemat palka saavate noorte osakaal kui ka Eesti keskmise palga saajate hulk. "E-ostlemise käitumismustritest näeme, et hetkel keskenduvad noored veel klassikalistele e-poodidele (nt Alibaba, Amazon, AliExpress), kuid üha populaarsemad on ostud spetsiaalsetes rakendustes (chatirakenduste kaudu ajendatud ostud nagu Facebook Messenger, Instagram), mida hetkel kasutab meie hinnangul küll vaid 10% noortest,“ ütles Leppänen.

Kooskõlas üldise trendiga vähenes viimastel aastatel noorte e-ostude keskmine summa, kuid see kukkumine piirdus paari euroga (19,43 eurot 2017. aastal, 17,23 eurot 2019. aastal). Noorte e-ostude keskmine suurus jääb selgelt alla keskmise kliendi tehingusumma 33 euro. Samuti eelistavad noored oma e-ostudes välismaiseid kanaleid, mille osakaal nende e-poodlemises ulatub üle 85%. Kokku läks noorte e-ostudest välismaa kauplejatele 17,8 miljonit eurot ning kohalike osaks jäi 2,7 miljonit eurot.

SEB e-ostude analüüsi aluseks on panga korraldatud kliendiuuring e-kaubanduse teemal, lisaks on teostatud e-kaubanduse kaarditehingute analüüs aastatel 2017-2019.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757