Autor: Britte Maidra • 22. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikas reklaam peab tootega seotuks jääma

Olukorras, kus kampaaniate argumendid on äravahetamiseni sarnased – hea kaup hea hinnaga – tuleb leida nutikaid lahendusi. See peaks olema iga loovjuhi unistuste ülesanne – mõelda välja midagi täiesti raju, midagi, millest ükskõikselt mööduda ei ole võimalik, isegi kui märkaja ei ole sihtgrupp.

Miks neid rajusid lahendusi eriti näha ei ole? Sest vastu tulevad brändi eesmärgid, milleks ei ole sageli üksnes teha nalja ja pakkuda meelelahutust, vaid pigem anda tulemusi müüginumbrites, tutvustada uut kaubamärki või toodet. Seetõttu on erilahenduste puhul oluline, et need räägiksid brändi keeles, et pilt või sõna või mis iganes lisaväärtus tavapärasele reklaamile on antud, oleks reklaami põhisõnumiga seotud. Kui liiga palju nalja teha, siis muud meelde ei jäägi.  Aastaid tagasi küsiti loengus, kas tudengid mäletavad, mille reklaam oli „Siin ei ole kala“. Kolmekümne tudengiga auditooriumis teadsid kõik reklaami, aga keegi ei suutnud meenutada, mida reklaamiti.

Turundusteemalised artiklid ja raamatud, räägivad tihti, et rohkem tuleks kasutada inimese viit meelt - nägemine, kuulmine, kompimine, haistmine ja maitsmine. Nõus, nii mõnigi neist on alakasutatud, aga oluline on ka meeles pidada, et nad kõik peavad andma edasi sama sõnumit. Pilt rohkem kui tuhat sõna. „Siin ei ole kala“ reklaami kohta  suutsid paljud ka meenutada, et tegevus toimus jäähallis, niisiis toimis reklaam nii kuulmis- kui nägemismeelel, kuid seotus tootega oli liiga nõrk, et mäletada kõige olulisemat. Tegemist ei olnud kalapüügivahendite või uisukooli reklaamiga.

Positiivseks näiteks toon vabaajarõivaste brändi Abercrombie & Fitch, mille kaupluse leiab USA kaubanduskeskusest üles kinnisilmi. Kui enamik kauplustest mängib vaateakna kujunduse peale, siis neid leiab peale vaateakna üles lõhna järgi. Veel mõni aasta tagasi oli see lahendatud üsna lihtsalt – teenindajad lasid pudelist lõhna poodi laiali.

Niisiis vahendeid, millega oma toode või kaubamärk äratuntavaks teha, on palju. See ei ole ainult logo, ehkki brändi ja logo olemust tihti segamini aetakse. Ühes heas brändis on mitu äratuntavat ja seostatavat osa – värv, font, hääl, kuju, lõhn. Kui heas reklaamis on neid kasutatud mitu, siis ühe äravõtmisel korral ei muutu reklaam veel mõttetuks. Klassikaline näide: kui Coca-Cola pudelilt logo ära võtta, on selle kuju siiski ära tuntav. Telereklaam peaks töötama ka siis, kui seda vaadata, kõrvad kinni või kuulata, silmad kinni – tundub elementaarne, aga tasub see katse ise läbi teha.

Nutikalt tehtud ja kõneainet pakkuv erilahendus – olgu ta siis välimeedias, teles või internetis on odavam kui toota tapeeti, mida keegi ei märka. See on hea väljakutse turundajatele: ajada jalad kõhu alt välja ja luua ise uusi formaate vastavalt oma vajadustele ja leidlikkusele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757