Autor: Kaubandus.ee • 20. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse ABC eest saab praegu küsida soolast hinda

Aastate eest Rautakeskot juhtinud Peeter Raudsepa hinnangul annab Ehituse ABC eest küsida soolast hinda. Tehing sarnaneb kunagisele Ehitusmaailma omanikuvahetusele.

Praegu AS Pere juhina töötav Peeter Raudsepp valmistas omal ajal ette Ehitusmaailma ostu, tema käe all sai tehing teoks ning investeeriti majanduslangusele järgnevaks ehitusbuumiks.

Raudsepp ütles aripaev.ee-le, et Saint-Gobain omandab Famar-Desi koos turuosa ning sissetöötatud kliendilepingutega. Ka on ettevõtte praegustel omanikel ette näidata head majandustulemused ning tulevikulootusedki pole kuhugi kadunud.

„No siis juhtub see, mida olen isiklikult ammu arvanud, et juhtub,“ kommenteeris Raudsepp emotsionaalselt algavaid ostu-müügiläbirääkimisi. „Arvasin aga, et see toimub varem.“

Juba sajandivahetusel oletas Raudsepp, et Eesti ehituskaupade turule siseneb peale Rautakesko veel üks välismaine ehituskaupu müüv kett. Samas arvas ta, et see tuleb Saksamaa suunalt ning proovib oma kaupluste võrku nullist üles ehitada.

„Väikestel ehituskauplustel, kel pole suurt ja mõjukat omanikku, läheb elu veel kehvemaks, sest nad ei suuda investeerida ega ole suure ostupotentsiaaliga,“ lisas Raudsepp. Ta selgitas, et ehituskaupa müüvad kõik kauplused sama hinnaga, kuid koore riisub see, kes kauba odavamalt sisse ostab. Sisseostuhind sõltub aga eelkõige käibest ning jaemüüja maksevõimest.

„Saint-Gobainil on oluliselt parem oskusteave, Euroopa suurima ehituskaupluste ketina suudavad nad investeerida ning Ehituse ABC kauplused muutuvad veelgi paremaks,“ maalis Raudsepp tulevikku. „Rautakesko, Bauhof ja Ehituse ABC kasvavad, teistel kettidel ja väikekauplustel kaob turg käest ära,“ lisas ta.

„Siin juhtub ABCga (Ehituse ABC – toim.) sama, mis Rautakeskoga. Nad (Saint-Gobain – toim.) tulevad natuke rahulikumal ja tagasihoidlikumal ajal ning hakkavad investeerima. Kui tuleb uus tõus, on ta väga tugev tegija,“ ütles Raudsepp ja lisas, „ülesostmise teel turule sisenemine võib olla kallis, kuid on optimaalne samm.“

Täpseid majandusnäitajaid teadmata ei nõustunud Raudsepp pakkuma, millist rahasummat võivad Famar-Desi omanikud praegu küsida ning Saint-Gobain maksta. „Odav see kindlasti ei ole,“ kinnitas ta samas. „Famar-Desi on Eesti mõistes suure käibe ja kiire kasvuga ettevõte.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700