Autor: Kaubandus.ee • 17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroalal rekordiline kaubandusdefitsiit

Euroala kaubandusdefitsiit kasvas 2008. aastal 32,1 miljardile eurole, mis on suurim miinus ühisraha euro käibeletulekust 10 aastat tagasi, teatas täna Euroopa statistikaamet.

2007. aastal oli kaubandusbilanss 15,8 miljardi euroga plussis.

Euroala peamised eksporditurud on Suurbritannia ja USA. Läinud aasta esimese 11 kuu jooksul kahanes eksport Suurbritanniasse 2007. a sama perioodiga võrreldes 3% ja USAsse 5%.

„Globaalse turu väga nõrk nõudlus mõjutab euroala eksporti tugevalt,“ ütles IHS Global Insight’i ökonomit Howard Archer agentuurile Bloomberg. „Eriti halvad uudised on eratarbimise järsk langus USAs ja Suurbritannias ning Euroopa arenevate turgude kiire majanduslangus,“ ütles ta.

Euroopa suurima autotootja Volkswageni tarned vähenesid läinud kuul 20% ning eriti tugeva löögi on laenukriis andnud automüügile seni tugevatel turgudel Brasiilias, Hiinas, Venemaal ja Indias.

„Viimastel aastatel tõid investeeringud Hiinasse, Indiasse ja Lähis-Itta kaasa kasvava nõudluse Euroopa kapitalikaupade järele,“ ütles ING Groep NV ökonomist Carsten Brzeski. „See nõudlus on nüüd kokku kukkunud,“ ütles ta, prognoosides eelolevatel kuudel sama trendi jätkumist.

Euroalal rekordiline kaubandusdefitsiit

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700