Autor: Kaubandus.ee • 14. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uurijad tuvastasid ligi 40 000 võltsitud maksumärki

Eelmisel nädalal maksumärgi kontrollimiseks erinevatest poodidest ja OÜ Baltmodum laost ära võetud 62 644 pudelist oli võltsitud maksumärgiga 37 193 ehk 59%, teatas prokuratuur.

Riigiprokuratuuri ning maksu- ja tolliameti menetletava kriminaalasja käigus tuvastati, et võltsitud maksumärke on kasutatud OÜ Offex Group 26 779 tootel "Talu Viin", "Kodu Viin", "Psenichnaja Vodka", "Vodka Avans" ja "RõõmuAllikas". Võltsitud maksumärgi kahtlus lasub ka 10 414 pudelil viinal "Oma viin", mis alkoholiregistri andmete kohaselt on ASi Remedia toodang, kuid esialgsete uurimisandmete kohaselt võis ka seda viina toota OÜ Offex Group.

Võltsitud maksumärgiga alkoholi pudeleid leiti peamiselt OÜ Naltu (ARAXES), OÜ Kauba-PT, ASi OG Elektra (Grossi Toidukaubad), ASi Helter_R, OÜ Feenoks ja ASi Tabacalera kaubandusketti kuuluvates poodides. Eeluurimise käigus ei ole tuvastatud võltsmärgiga alkoholi müüki teiste ettevõtete hulgi- ja jaemüügikettides. Seega ei kõrvaldata Offexi ja Remedia tooteid teistest kaubandusettevõtetest.

MTA uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste ütles, et 31. märtsil koos keskkriminaalpolitsei eriüksusega K-komando firmade Offex Group ja Baltmodum territooriumitel ning kuue isiku elukohas tehtud läbiotsimiste käigus leiti ligi 20 000 võltsitud maksumärki. "Offex Groupi toodete turustamisega tegeleva OÜ Baltmodum territooriumil tuvastati 15 alust valmis toodangut, mis esialgse vaatluse tulemusena kannavad võltsimise tunnustega maksumärke," lisas ta.

Kange alkoholi maksumärgi võltsimine on erandlik. "Maksumärgi kujundust muudetakse ja turvaelemente täiustatakse pidevalt. Sel aastal käibele lastavad maksumärgid on taas uute turvaelementidega ning aasta teises pooles uuendatakse neid veelgi," selgitas Kanniste.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul taotles prokuratuur selle kriminaalasja raames kolme korteri, kuue kinnistu ning auto Toyota Land Cruiser arestimist, mis kuuluvad kokku neljale inimesele. "Samuti on blokeeritud mitmed väärtpaberi- ja arvelduskontod ning ära võetud läbiotsimisel leitud sularaha summas 1,5 miljonit krooni. Enam kui 37 000 võltsitud maksumärgi kasutamisega võidi riigile tekitada kahju ligikaudu 1,4 miljonit krooni," täpsustas riigiprokurör.

Riigiprokuratuuri taotlusel vahistas Harju maakohus 2. aprillil 39aastase Igori, 34aastase Jevgeni ja 33aastase Edgari, keda kahtlustakse suures ulatuses võltsitud maksumärkide kasutamises ja käibele laskmises ning kuritegelikku ühendusse kuulumises. Lisaks kolmele vahistatule on kriminaalasjas kahtlustus esitatud veel kolmele isikule ning juriidilistele isikutele Offex Group ja Baltmodum. ASile Remedia selle kriminaalasja raames kahtlust esitatud ei ole.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757