Autor: Kaubandus.ee • 30. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüügi langus märtsis veidi pidurdus

Jaekaubandusettevõtete müük vähenes märtsis eelmise aasta märtsikuuga võrreldes püsivhindades 13%, teatas statistikaamet. Märtsis jaemüügi langus veidi pidurdus ja oli veebruari aastalangusest viis protsendipunkti väiksem.

Märtsis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,6 miljardit krooni. Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 18%. Kaupade jaemüük vähenes eelmise aasta märtsiga võrreldes enamikul tegevusaladel.

Enim ehk 29% vähenes jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, sporditarvete, raamatute, mängude ja mänguasjadega. Võrreldes eelnevate kuudega pidurdus oluliselt aastane jaemüügi langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastaga 19%.

Tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes vähenes jaemüük aastases võrdluses kümnendiku, mis oli väiksemaid langusi viimase poole aasta jooksul. Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta märtsiga võrreldes 8%. Tarbijad on jätkuvalt ebakindlad tuleviku suhtes ja seoses sellega piiravad järjest rohkem ka toidule tehtavaid kulutusi, teatas statistikaamet.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal püsivhindades protsendi võrra.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli märtsis 5,5 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta märtsiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 16%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757